بررسی جایگاه و کارکرد مناره ها در کنار مساجد قرون اول اسلام

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار،عمران و بازآفرینی شهری
  • کد COI اختصاصی: NCSDUS08_113
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 973
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم قضاوی

دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران، دانشگاه هنر اصفهان

حسین پورنادری

استادیار دانشگاه هنر اصفهان

محسن افشاری

استادیار دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

مناره به عنوان نشان ه برای راهنمایی و یا بنایی سمبلیک در تمدن های پیش از اسلام و بعد ازآن ساخته می شد. در قرون اولیه اسلام مناره ها به تدریج درکنار برخی از مساجد به عنوان بنایی مستقل و یا وابسته به مسجد اضافه شد. ساخت اولین مناره ها برای مساجد از قرون اولیه اسلام آغاز شد و مساجد شاخص دارای مناره شد. به طوری که از همان دوران برخی مساجد بزرگ در شهرها و آبادی های تحت نفوذ اسلام دارای مناره شدند و در گذر قرن ها مناره که بنایی نشانه ای در شهرها و مسیر راه ها بود، بخشی از بنای مساجد شد که اهمیت پژوهش بر منشاء شکل گیری مناره را نشان می دهد. در این پژوهش، شناخت بستر تاریخی شکل گیری مناره و بررسی عملکرد مناره در روند پاسخ به چیستی جایگاه و کارکرد آن در کنار مساجد قرون اول اسلام خواهد بود. روش این پژوهش تفسیری تاریخی است. بیشتر مناره ها به عنوان بناهایی راهنما در کنار مسیر راه و در شهرها بوده و بیشتر کاربرد آن نشانه است و مکانی برای اذان گویی در اولویت بعدی برای ساخت مناره هاست. از زمان ورود اسلام به تدریج تمایل مسلمانان در پذیرش مناره به عنوان نمادی برای اسلام افزایش یافت همچنان که مسجد پیامبر (ص) در کمتر از یک قرن دارای چهار مناره شد اما می توان این گونه اشاره کرد که در برخی مناطق همچون ایران مناره همچنان کارکرد نشانه ای خود را حفظ کرد.

کلیدواژه ها

معماری، مناره ، مسجد، قرون اول اسلام، جایگاه، کارکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.