شعاع آفتاب سخن عشق ازمنظر مولانا در مثنوی معنوی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: ششمین همایش ملی متن پژوهی ادبی نگاهی تازه به ادبیات داستانی معاصر
- کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI06_150
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 828
نویسندگان
استادیار و هییتعلمی دانشگاه فرهنگیان شهید مقصودی همدان
دانشجوی کارشناسی دبیری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان شهید مقصودی همدان
چکیده
اشعار جلال الدین بلخی مولانا از دیدگاه های متفاوتی موردبحث قرارگرفته است دیدگاه او در مثنوی معنوی از ویژگیهای خاصی برخوردار است که یکی از مهمترین مباحث آن آثار عشق هست. ازآنجایی که مولانا این آثار را به دو بخش تقسیم کرده است ما نیز به این آثار بهصورت مستقل در دو بخش می پردازیم که شامل آثار منفی در عشق و آثار مثبت در اثر عشق میباشد. در ادبیات فارسی ابیات بسیار زیادی به دوری و جدایی و هجران عاشق و معشوق پرداختند که مولانا نیز به وفور از آنها در مثنوی یاد میکند و از آنها به عنوان شعاع آفتاب عشق سخن میگوید که تاکنون در این مورد به طور مجزا و جامع در اثر بزرگ مولوی پرداخته نشده است. در این پژوهش سعی شده است ضمن بیان معانی عرفانی آثار عشق در اثر مولانا و سایر سخنپردازان ادبیات فارسی انواع آثار عشق و تفاوت معنایی و اصطلاحی کلمات مذکور همراه با ذکر نمونه و شاهد مثال موردبررسی قرار گیرد به همین منظور پس از مطالعه آثار متعددی درباره مولانا و شمس تبریزی، عشق و آثار آن بررسی شده است و ابیات مرتبط با موضوع های بیانشده از مثنوی نیز به صورت شاهد مثال استفادهشده است. ازنظر مولانا آثار منفی عشق است که عاشق خام باتجربه کردن آن به سوی آثار مثبت عشق و وصال حرکت میکند و به عاشقی حقیقی تبدیل میشود.کلیدواژه ها
آب آتش فروز،آثار عشق، مثنوی معنوی، مولانا، نقطه علیامقالات مرتبط جدید
- نقد با رویکرد روان شناختی قتل جعفر برمکی بر مبنای روایت بیهقی با تاکید بر آرای فروید و آدلر
- تشابه میان رشته ای بنای ماندگار بیهقی و اکسپوی جهانی
- متن داستان حسنک وزیر، میدان تجلی مبانی اعتقادی بیهقی
- واکاوی داستان «امیر حسنک وزیر»از دیدگاه ادبیات کارآگاهی
- تحلیل محتوای متون نثر فارسی در کتاب های ادبیات فارسی متوسطه اول
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.