دستوران و وظایف دستوری از مادیان هزار دادستان
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: ششمین همایش ملی متن پژوهی ادبی نگاهی تازه به ادبیات داستانی معاصر
- کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI06_134
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 481
نویسندگان
دکتری فرهنگ و زبانهای باستانی ایران، مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی مرکز فرهنگ و هنر، واحد ۲۶تهران
چکیده
مادیان هزار دادستان یا مجموعه هزار قضاوت، نوشته حقوقی از دوره ساسانیان است و احکام حقوقی و مدنی آن دوره را در بر دارد، از این سند، تنها یک دستنویس ناقص که در قرن هفدهم میلادی بازنویسی شده، به دست ما رسیده است. با وجود افتادگی و محتوای سخت، این کتاب باارزشترین منبع موثق حقوقی ایران پیش از اسلام است. هدف اصلی این گفتار، بررسی وظایف و اختیارات دستوران از مادیان هزار دادستان با روش تحلیلی-تاریخی بوده است. پرسش مقاله این است: دستوران چه کسانی بودند و به چه اموری رسیدگی میکردند حدود اختیارات آنها در جامعه مدنی دوره ساسانی چقدر بوده است با بررسی احکام موجود مشخص شد، دستوران عملا مشاوران حقوق شرعی و صاحب نظر در امور قضایی بودند و به برخی از دعاوی مالی و حقوقی رسیدگی میکردند. آنها در امور دادرسی بسیار پرانگیزه ظاهر شدند؛ و توانستند اعتماد مردم و مفسران حقوقی را جلب کن ند، تا بهحدی که، در حوزه خانواده احکام نوآورانهای صادر کردند. شرح وظایف دستوران حدود اختیارات آنها را مشخص میکند. در برخی احکام حقوقی مادیان، جزییات سوء استفاده دستوران از مقام حقوقی خود در امور شخصی، به صراحت و روشنی نهی میشود. چنانچه دستوری از مقام خود کنار گذاشته شود، دیگر نمیتواند به امور مردم بپردازد.کلیدواژه ها
ساسانیان، فارسی میانه، مادیان هزار دادستان، متن حقوقی، دستورو دستوریمقالات مرتبط جدید
- نقد با رویکرد روان شناختی قتل جعفر برمکی بر مبنای روایت بیهقی با تاکید بر آرای فروید و آدلر
- تشابه میان رشته ای بنای ماندگار بیهقی و اکسپوی جهانی
- متن داستان حسنک وزیر، میدان تجلی مبانی اعتقادی بیهقی
- واکاوی داستان «امیر حسنک وزیر»از دیدگاه ادبیات کارآگاهی
- تحلیل محتوای متون نثر فارسی در کتاب های ادبیات فارسی متوسطه اول
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.