بررسی وضعیت آلودگی به عناصر سنگین در خاکهای اطراف کارخانه پتروشیمی بجنورد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی آب،خاک و علوم محیطی
  • کد COI اختصاصی: WSEC01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 565
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی یزدان مهر

دانشجوی ارشد خاکشناسی دانشگاه صنعتی شاهرود

هادی قربانی

دانشیار خاکشناسی دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

صنایع پتروشیمی با توجه به ترکیبات متنوع آن و نیز به واسطه دارا بودن فلزات سنگین، از پتانسیل ایجاد آثار سوء بربهداشت و سلامت افراد و تخریب محیط زیست را برخوردارند. در این مطالعه اثرات زیست محیطی ناشی از فعالیتصنعت پتروشیمی واقع در شمال شرق بجنورد مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به اینکه کارخانه پتروشیمی موجوددر این منطقه در مجاورت رودخانه و مناطق کشاورزی احداث شده، آلودگی های ناشی از این کارخانه، بعنوان مهمترینمنبع آلودگی و در معرض خطر قرار دادن منابع خاک, آب و هوا و باعث تغییرات در اکوسیستم های زیستی منطقه شدهاست. منطقه مورد مطالعه در 15 کیلومتری بجنورد در مجاورت رودخانه اترک واقع گردیده است. هدف کلی این پژوهشارزیابی آلودگی فلزی در خاک های کشاورزی اطراف کارخانه پتروشیمی بجنورد است. برای این منظور تعداد 16 نمونه ازخاک منطقه, از 5 سانتی متری سطح خاک گرفته شد. ویژگی های فیزیکوشیمیایی نمونه های خاک (شامل pH، میزان ماده آلی (OM) و بافت) و غلظت عناصر بالقوه سمی شامل (آرسنیک، نیکل، کروم، روی، سرب و مس) با استفاده از روش های استاندارد اندازه گیری گردید. داده های بدست آمده تجزیه و تحلیل و آنالیزهای آماری (ضرایب همبستگی وتحلیل خوشه ای) تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج بدست آمده بالاتر بودن غلظت عناصر بالقوه سمی آرسنیک، نیکل، روی(نسبت به میانگین پوسته ای و میانگین خاک های جهانی)، بالاتر بودند.که نشان دهنده آلوده بودن خاک محدوده موردمطالعه نسبت به این عناصر است. بررسی ها گویای این مطلب است که منشاء احتمالی آلودگی فلزی در خاک های مورد مطالعه به طور عمده انسان زاد بوده و علاوه بر فعالیت کارخانه پتروشیمی بجنورد، فعالیت های کشاورزی و استفاده بیشاز حد و غیراصولی از کودها و آفت کش ها نیز آلودگی ناشی از کارخانه پتروشیمی را تشدید کرده اند.

کلیدواژه ها

عناصر بالقوه سمی، آلودگی خاک، کارخانه پتروشیمی بجنورد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.