پایش پوشش گیاهی و وضعیت فرسایش خاک مراتع استان اردبیل(مطالعه موردی: مراتع قشلاقی مغان، ییلاق نیور و آق داغ خلخال)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری و سومین همایش ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست با محوریت آبخیزداری و صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED13_145
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 715
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جابر شریفی

استادیار پژوهشی، دکترای اکوبیولوژی گیاهی، بخش تحقیقات جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل-سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی-ایران

امرعلی شاهمرادی

استادیار پژوهشی، دکترای علوم مرتع، بخش تحقیقات مرتع موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور- ایران.

الله ویردی نوری

کارشناس ارشد پژوهشی، فوق لیسانس مرتعداری، بخش تحقیقات جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل.

بایرامعلی بیرامی

کارشناس ارشد پژوهشی، فوق لیسانس ژیومرفولوژی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل.

چکیده

پایش پوشش و وضعیت فرسایشی خاک در مراتع استان اردبیل در سه سایت تحقیقاتی شامل: مرتع قشلاقی مغان، مرتع ییلاقی نیور و مرتع ییلاقی آق داغ خلخال از سال 1387 تا1391 انجام شده است. برای اندازه گیری متغیرها در هر سایت، سه ترانسکت و 30 پلات استفاده شد. طول ترانسکت ها و اندازه پلات ها با توجه به ویژگی های پوشش گیاهی تعیین شد. بررسی های کیفی در ارتباط با نوع فرسایش خاک و شدت فرسایش به روش مشاهده ای صورت گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SAS و آنالیز واریانس یکطرفه و مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که در یک دوره چهار ساله، تغییرات پوشش خاک با توجه به ثبات نسبی پوشش سنگ و سنگریزه و لاشبرگ، تابع تغییرات پوشش گیاهی زنده بوده است. همچنین نتایج برآورد نوع و شدت فرسایش خاک نشان داد که در سایت مراتع نیور آثار فرسایش های سطحی و شیاری در حد کم وجود داشت و برخی از نشانه های خروج ریشه برخی از گیاهان وجود دارد. ولی فرسایش خندقی مشاهده نگردید. در سایت آق داغ ، بعلت وجود تعداد بیش از حد مجاز دام و تراکم زیاد گله ها، فرسایش آبی سطحی در حد متوسط و فرسایش شیاری با شدت کم مشاهده گردید ولی فرسایش خندقی مشاهده نگردید. در سایت مغان نیز به دلیل وجود تعداد فراوان دام و تراکم زیاد گله ها، تبدیل اراضی مرتعی به زراعت، باعث افزایش فشار چرا ، فشردگی خاک و انواع فرسایش خاک گردیده است. پایش وضعیت فرسایش خاک و پوشش گیاهی می تواند در تصحیح روش های فعلی مدیریت مفید واقع شود.

کلیدواژه ها

پوشش گیاهی، پوشش خاک، فشار چرا، فرسایش خاک، استان اردبیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.