طراحی الگوی مدیریت ریسک و بیمه در صنعت حمل و نقل دریایی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: بیست و چهارمین همایش ملی بیمه و توسعه
- کد COI اختصاصی: INSDEV24_045
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1757
نویسندگان
کارشناس ارشد مدیریت، مدیر بیمه های باربری شرکت بیمه دانا
دکترای ریاضی، مدیر گروه پژوهشی بیمه های اموال و مسیولیت پژوهشکده بیمه
کارشناس ارشد اقتصاد، کارشناس پژوهشی پژوهشکده بیمه
چکیده
حمل و نقل دریایی، وسیع ترین روش جابه جایی در جهان محسوب می شود، از این رو خسارت های این روش معمولا سنگین و در برخی موارد فاجعه آمیز بوده و بر وضعیت اقتصادی صاحبان کشتی و شرکت های حمل و نقل تاثیر زیادی دارد. در این پژوهش، بخشی از روند حمل و نقل دریایی ( بدنه و ماشین آلات کشتی ) را مورد بررسی قرار دادیم و تلاش نمودیم تا به ارایه راهکارهایی جهت مدیریت ریسک در حمل و نقل دریایی از بعد بدنه و ماشین آلات کشتی بپردازیم. برای این منظور، در ابتدا به شناسایی عوامل تاثیرگذار بر ریسک های بدنه و ماشین آلات کشتی به عنوان بخشی از ریسک های حوزه حمل و نقل دریایی، با استفاده از کلوزهای مرتبط با بدنه و ماشین آلات، کتب و مقالات مرتبط با این حوزه، بررسی فرم های پیشنهاد و بهره گیری از نظرات خبرگان پرداختیم. در این مرحله، 45 عامل موثر بر ریسک را شناسایی کرده و سپس با استفاده عوامل موثر بر ریسک مذکور، ریسک فاکتورهای اصلی که باعث ایجاد خسارت بر بدنه و ماشین آلات کشتی می شود را نیز شناسایی نمودیم. در مرحله دوم، ریسک های موجود از نظر شدت و احتمال وقوع هر ریسک اندازه گیری شد و سپس در مرحله سوم به ارزیابی ریسک ها پرداختیم. از 15 ریسک شناسایی شده در مرحله اول، 12 مورد آنها در محدوده زرد رنگ، 1 ریسک در محدوده قرمز و 2 ریسک در محدوده سبز ماتریس ارزیابی ریسک قرار گرفت. درنهایت، در آخرین مرحله از فرایند مدیریت ریسک، به ارایه تکنیک هایی جهت کنترل و تامین مالی ریسک پرداختیم و این نتیجه حاصل شد که بهترین رویکرد برای تامین مالی 12 مورد از ریسک های مذکور، بیمه کردن است. بهترین رویکرد برای 2 مورد از ریسک هایی که وقوع آن تاثیر زیادی بر وضعیت اقتصادی صاحبان کشتی ندارد، نگهداری ریسک بوده و در برخورد با یک ریسک که احتمال و شدت خسارت زیادی دارد، بهترین رویکرد انتقال غیر بیمه ای است. در نهایت، به منظور تشریح بهتر تکنیک مدیریت ریسک به ترسیم یک دیاگرام پاپیونی برای ریسک تصادم پرداختیم. از این دیاگرام به عنوان یک رویکرد ساختار یافته برای تجزیه و تحلیل ریسک تصادم استفاده نمودیم و در آن، علاوه بر ارایه راهکارهای پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع حادثه، به ارایه راهکارهای واکنشی برای به حداقل رساندن خسارت ناشی از حادثه پرداختیم.کلیدواژه ها
ریسک بدنه و ماشین آلات کشتی، مدیریت ریسک، اندازه گیری ریسک، ارزیابی ریسک، کنترل ریسکمقالات مرتبط جدید
- تاثیر ریسک های ژئوپلیتیک بر مدیریت ذخایر مالی ایران
- بررسی اثرات محیط زیستی گردشگریبر تالاب ها، موردپژوهی : تالابخورخوران، استان هرمزگان
- طراحی مدل کار آفرینی اجتماعی در سازمانهای دولتی با رویکرد تحلیل مضمون
- حکمرانی دریایی و موانع توسعه گردشگری در خلیج فارس( با تاکید برموانع امنیتی)
- مدیریت گردشگری سواحل، بنادر و حمل و نقل دریایی دریای خزر
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.