خویشاوندی رضاعی به عنوان منع نکاح در قانون و فقه شافعی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی دستاوردهای نوین جهان در تعلیم و تربیت، روانشناسی، حقوق و مطالعات فرهنگی - اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: PSYCONF01_513
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید خالد بالیده

کارشناس ارشد حقوق خصوصی

چکیده

خویشاوندی رضاعی عبارت است از نوعی خویشاوندی که در اثر شیر خوردن طفل از زنی که مادر طبیعی و نسبی او نیست با شرایطی که قانون مقرر داشته ایجاد می شود در قرآن کریم در بحث حرمت ناشی از رضاع فقط به تحریم نکاح با مادران رضاعی و خواهران رضاعی اشاره گردیده و تحریم نکاح با سایر خویشاوندان رضاعی مستند به روایت مستفیض و روایات صحیحی می باشد که مورد قبول فقه شافعی می باشد در مورد تعداد رضعات ( شیرخوردن ) لازم برای نشر حرمت سه نظر ارایه شده الف : یک مرتبه شیر خوردن ب: ده مرتبه شیرخوردن کامل ج: پانزده مرتبه شیرخوردن کامل که مورد ج به صورت کامل و معتبر و مستند با روایات صریح می باشد. اهمیت از اینجا ناشی می شود که اگر طفلی از زنی غیر از مادر نسبی منع نکاح همانند فرزند نسبی زن شیرده است و مادر رضاع بر فرزند نسبی زن شیرده محرم می شوند و بر طفل نیز به طور ابدحرام می شوند و حتی در هنگام ازدواج که اگر معلوم نباشد که شخصی با همسر خود خویشاوند رضاع بوده که بعدا معلوم شود که باهم رضاع بوده اند از همان زمان معلوم بودن نکاح آن ها باطل می شود. بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی خویشاوندی رضاعی به عنوان منع نکاح در قانون و فقه شافعی بود. روش تحقیق در این پایان نامه استدلالی و تحلیلی است. که به بررسی شرایط مختلف برای ایجاد خویشاوندی به شیوه تحلیلی و در صورت جمع همه شرایط به شیوه استدلالی می باشد. نتایج یافته های تحقیق نشان داد که : برای جلوگیری از اینکه بعدا معلوم گردد که زن و شوهری باهم خویشاوند رضاعی بوده و در نتیجه نکاح باطل بوده، لازم است که خانواده ها تحقیقات لازم در زمینه وجود یا عدم وجود خویشاوندی رضاعی بین دو طرف انجام دهند و در این زمینه کاملا محتاطانه عمل نمایند. در صورت وقوع رضاع پس از نکاح، اگر هنگام ایجاد محرمیت باطل می گردد پس تا آن زمان، فرزندان متولد شده، مشروع و ناشی از نکاح صحیح می باشند اقرار بر رضاع توسط زن و یا مرد در صورتی که قبل از نکاح باشد باعث حرمت نکاح، به دلیل مقتضای اقرارشان می باشد.

کلیدواژه ها

خویشاوند رضاعی، نکاح، فقه شافعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.