بررسی اثر غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید و پتاسیم برمیزان نشت الکترولیت غشا و جذب سدیم در شرایط تنش گرما در محیط کشت نشای گوجه فرنگی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نهمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF09_283
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 403
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره لیراوی

دانشجوی اسبق دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس بوشهر. برازجان

غلامرضا عبدی

پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

چکیده

سالیسیلیک اسید (SA) در برهه ای از زمان سرآمد فروش مواد دارویی بود که در سال 1181 در آلمان ساخته شد. SA به صورت وسیعی در سلسله گیاهی توزیع شده است و تحت عنوان گروهی از هورمون های رشد گیاهی شناخته می شود. SA در متابولیزم گیاهان نقش های تنظیم کنندگی مختلفی از جمله ایجاد مقاومت به گرماو شوری در گیاهان می باشد. پژوهشی به منظور بررسی اثرات غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید ( 0، 10-3، 10-2 و 3×10-1 مول) بر میزان نشت الکترولیت غشا گوجه فرنگی در شرایط دمایی مختلف 22±3) و33± 3 درجه سانتیگراد)و بررسی اثرات غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید ( 0، 10-3، 10-4 و 10-6 مول) بر میزان جذب Na در غلظت های مختلف پتاسیم 1/46) و /33 گرم در لیتر) محیط کشت نشای گوجه فرنگی با 2 تیمار و 4 تکرار و 4 تیمارو 4 تکرار به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. در آزمایش تنش گرما پس از محلول پاشی، گیاهان در محیط های تعیین شده به مدت 41 ساعت قرار گرفتند پس از اتمام زمان مورد نظر نشت الکترولیت غشا اندازه گیری شد. میزان نشت الکترولیت از %41 در تیمار شاهد در دمای 22 ±3 به %33 در دمای 33± 3 که نشان دهنده ی تاثیرگرما بر نشت یون می باشد رسید. درحضور SA روندی کاهشی درمیزان نشت الکترولیت غشا مشاهده گردید و بیشترین میزان کاهش در غلظت 10-3 مول SA در دمای بالا مشاهده گردید. هم چنین در دمای پایین غلظت 3 ×10-1 مول منجر به پایین ترین میزان نشت یون گردید. دمای بالا باعث افزایش نشت الکترولیت از غشا می گردد و حضور SA می تواند مانع افزایش میزان نشت یون از غشا و افزایش مقاومت به گرما در گوجه فرنگی شود. و در بررسی اثرات غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید بر میزان جذب Na در غلظت های مختلف پتاسیم، میزان کلروفیل ، سطح برگ، طول و عرض برگ ، طول ریشه و شاخساره ، ارتفاع ، قطر، حجم شاخساره و میزان سدیم و پتاسیم شاخساره و ریشه اندازه گیری شد. شاخص کلروفیل، وزن تر کل، وزن تر ریشه، طول ریشه، ارتفاع شاخساره، طول و عرض برگ، سطح برگ، وزن خشک شاخساره و ریشه همگی تحت تاثیر شوری روندی کاهشی نشان دادند. میزان کاهش در این شاخص ها در حضور مقادیر مختلف پتاسیم و غلظت های مختلف SA متغیر بود و حضور SA از کاهش معنی دار این شاخص ها جلو گیری کرد که در مورد هر شاخص غلظت بهینه متفاوت بود،اندازه گیری میزان پتاسیم و سدیم شاخساره و ریشه نشان داد که بالا بودن میزان پتاسیم در محیط باعث کاهش جذب Na می شود.هم چنین کاربرد SA باعث کاهش جذب Na در شرایط پتاسیم کم می شود. وجود پتاسیم بالا و هم چنین کاربرد SA می تواند اثر افزایشی در کاهش جذب Na از محیط کشت داشته باشد.

کلیدواژه ها

تنش های غیر زنده، سالیسیلیک اسید، سطوح پتاسیم، تجمع سدیم، دمای بالا، نشت الکترولیت، نشای گوجه فرنگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.