ارزیابی شدت بیابان زایی منطقه خان محمد چاه با استفاده از مدل ESAs

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نهمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF09_234
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 448
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا هاجری حسامیه

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته بیابانزدایی دانشگاه زابل

احمد پهلوانروی

دانشیار دانشگاه زابل

عباس خاک سفیدی

استاد دانشگاه زابل

زینب نوری کیا

کارشناسی ارشد مرتعداری

چکیده

بیابانزایی مساله ای جهانی، با پیامدهای جدی برای تنوع زیستی، ایمنی محیط زیست، ریشه کنی فقر، ثبات اجتماعی-اقتصادی و تو سعه پایدار در سرا سر جهان میبا شد. منا سبترین روش برای تعیین شدت خطر بیابان زایی، استفاده از مدلهای تجربی است. در این تحقیق از مدل ESAs جهت ارزیابی خطر بیابان زایی خان محمدچاه شهرستان زاهدان استفاده شد. در مدل ESAs از 4 معیار خاک، پوشش گیاهی، اقلیم و مدیریت استفاده شد. دامنه امتیاز شاخصهای مدل 1 تا 2 میباشد. در نهایت نقشه خطر بیابان زایی با استفاده از این مدل نیز بدست آمد. بر اساس مدل ESAs حوزه خانمحمدچاه به دو کلاس (بیاثر و بحرانی) و چهار زیرکلاس N)، C1، C2 و (C3 تقسیم شد. از بین کلاسهای مذکور زیر کلاس بحرانی متوسط (C2) با 07/33 درصد از سطح منطقه بیشترین سطح منطقه را به خود اختصاص داد. معیارهای اقلیم و پوشش گیاهی در مدل ESAs موثرترین عوامل در بیابان زایی منطقه خان محمدچاه به شمار میروند.

کلیدواژه ها

خطر بیابان زایی، مدل ESAs، خان محمدچاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.