نقش و تاثیر باورها و نمادهای آیینی در شکلگیری زیگورات چغازنبیل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: ماهنامه شباک، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_SHEBAK-3-6_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 637
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضوان شمشادی

کارشناس ارشد حکمت هنر اسلامی

سیدمجید حسینی دستجردی

مدرس دانشگاه ادیان و مذاهب

چکیده

زیگورات چغازنبیل، انعکاسی از مفاهیم و باورهای اعتقادی- معنوی علامیان است. این بنا سازهای است سمبولیک و نمادین که در کنار ویژگیه ای اقلیمی، با مجموعه ای از باورها و فرهنگ آیینی- نمادین وابسته به خود، هویت و اصالت مردم آن تاریخ و سرزمین را نمایان می سازد. این معبد که با پلان مربع شکل و حصار دایره ای اش، برای پرستش اینشوشیناک خدای مقتدر عیلام بنا شد، همچنان به عنوان عظیم ترین معبد این تمدن باقی مانده است. نظام طبقاتی و نمادینش در کنار سایر نمادها، نمایشی از وحدت الهی، رشد، کمال و تقدس را به نظاره می گذارد. ازاین رو برای کشف معانی وجودی زیگورات چغازنبیل، اسرار و نظم هدفمندش، سه راه پیشنهاد می شود: اول، عینیتبخشیدن به باورها، تفکرات آیینی و ارزش فرهنگی نمادها از طریق عنصر مهم مکان مندی؛ دوم، معرفی زیگورات به عنوان تقلیدی از کوه مقدس و وسیله صعود به آسمان از طریق نمادهایی چون خورشید، ماه، پلکان و بسیاری دیگر و سوم تقدس بخشی از طریق اعداد و اشکال هندسی.

کلیدواژه ها

زیگورات چغازنبیل، باورها، اعتقادات، نمادها و نشانه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.