پهنه بندی آمایش دفاع شهری تهران با استفاده از مدل فرایند تحلیل شبکه ای ANP

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 27، شماره: 107
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-27-107_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 825
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا لطیفی

دانشیار شهرسازی برنامه ریزی شهری و منطقه ای، دانشگاه علامه طباطبایی تهران ایران

سینا شهیدی

کارشناسی ارشد مهندسی شهرسازی گرایش برنامه ریزی شهری دانشگاه علامه طباطبایی تهران ایران

چکیده

آمایش دفاع شهری فرآیندی است که از طریق بازسازماندهی فضایی یک شهر سعی در کاشه آسیب پذیری و افزایش پایداری و تاب آوری پافندی آن در برابر حملات خصمانه دشمن دارد. در این راستا، پژوهش حاضر به پهنه بندی عرصه های جغرافیایی مختلف کلانشهر تهران در قالب طبقاتی همگن از نظر اسیب پذیری دفاع غیر عامل پرداخته است. بدین منظور با مطالعه پژوهش پیشین در زمینه مدیریت بحران های طبیعی و انسان ساخت اقدام به استخراج معیارهایی هشت گانه گردید. در ادامه برای سنجش پذیر ساختن این معیارها، 48 شاخص با توجه به داده های قابل دسترسی تعریف شدند و در ذیل 8 معیار مذکور طبقه بندی گردیند. سپس با بهره گیری از نظرات پنل متخصصین وزن دهی به معیارها و زیر معیارها (شاخص ها) به روش فرآیند تحلیل شبکه ای ANP در نرم افزار Super Decision انجام گرفت. همچنین به منظور افزایش دقت و انعطاف پذیری طبقه بندی اقدام به دسته بندی هر شاخص در 5 طبقه مطلوبیت گردید. سپس با وارد کرن شاخص ها به محیط ArcGIS 10.5 و پیاده سازی آن ها بر گستره شهر، نقشه های مربوط به هر شاخص تولید شد، از تلفیق نقشه های زیر معیارهای مربوط به هر معیار، نقشه پهنه بندی براساس آن معیار خاص و در نهایت از تلفیق این نقشه های 8 گانه پهنه بندی نهایی آمایش دفاعی کلانشهر تهران به صورت کیفی (در 5 طبقه) به دست آمد. براساس بررسی های صورت گرفته تنها 10 درصد از سطح شهر تهران در وضعیت کاملا مناسب 27 درص در وضعیت مناسب و متوسط و در حدود 63 درصد در وضعیت های نامناسب وی کاملا نامناسب قرا ردارند. این ارقام نشانگر وضعیت بحرانی دفاع غیر عامل این کلانشهر می باشد، به همین دلیل در پایان پژوهش پیشنهادات و راهکارهایی در راستای تاب آوری پدافندی و کاهش خسارات و تلفات در پی وقوع حمله احتمالی ارایه شده است.

کلیدواژه ها

آمایش دفاع شهری، پدافند غیر عامل، پهنه بندی، فرآیند تحلیل شبکه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.