بررسی اثر تغییر اقلیم بر رواناب حوضه رودخانه ارس با استفاده از مدلSWAT

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنفرانس کاربرد ابزار مدیریت آب و خاک (SWAT) در مدیریت منابع آب کشور
  • کد COI اختصاصی: SWAT01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 798
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه اکبری

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی ومهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

گلناز طاهری بروجنی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی ومهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

علی مریدی

استادیار گروه منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهیدعباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

احمد خزایی پول

دانشجوی دکتری مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهیدعباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران،ا یران.

چکیده

در این مطالعه میزان مشارکت زیرحوضه های مختلف حوضه آبخیز ارس در تعیین دبی ، همچنین پدیده تغییر اقلیم و تاثیر آن بر رواناب منطقه تا سال 2099 مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به تغییرات اقلیم، در آینده، روند متفاوتی را در کمیت آب×رودخانه شاهد خواهیم بود.×براین اساس به منظور مدلسازی حوضه ارس از مدلSWAT1استفاده شده است. این نرم افزار با قابلیت اتصال به سامانه×اطلاعات جغرافیایی 2GIS دقت مناسبی در محاسبات حوضه داده است. واسنجی و صحت سنجی مدل با استفاده از نرم افزار SWAT-CUP برنامهSUFI2× انجام شده است. به کمک اطلاعات مشاهداتی رواناب ماهیانه ایستگاه هیدرومتری واقع بر این رودخانه و نیزرواناب ورودی وخروجی ومصرفی دو مخزن ارس و خداآفرین، واسنجی مدل برای 18 سال (1997-2014) انجام شده است.به عنوان نمونه ضرایب NS و 2 برای دو ایستگاه های منتخب متسامور و کیوراک از بالادست به پاییندست به ترتیب 0,41 ، 0,40 و 0,57، ×0,54برآورد شده است. سپس با به کار بردن داده های دما و بارش با استفاده از 5 مدل اقلیمی GCM و سناریوهای RCP2.6, RCP4.5, RCP6 RCP8.5 ز سال 2020 تا 2099 مقادیر رواناب در حوضه پیشبینی شده است. نتایج به دست آمده بیانگر کاهش رواناب در سالهای بررسی شده است، که اهمیت این موضوع را دوچندان می کند.

کلیدواژه ها

مدلSWAT، تغییر اقلیم، مدل اقلیمی GCM، رواناب، ارس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.