بررسی شیوع نارساخوانی و مقایسهتوانایی صحت خواندن و درک خواندن در دانش آموزان دو زبانه شهرستان پارس آباد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش گفتاردرمانی ایران
  • کد COI اختصاصی: STMED16_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 458
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم ملکیان

دانشجوی دکتری گفتاردرمانی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران،تهران، ایران

بهروز دشتی

کارشناس گفتاردرمانی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز

چکیده

زمینه و اهداف: نارساخوانی یکی از شایع ترین مشکلات تحصیلی دانش آموزان است. افراد نارساخوان به دلیل اختلال خواندن در اغلب دروس خود با مشکل مواجه می شوند. به همین علت تشخیص زود هنگاد این اختلال نقش مهمی در درمان آن ایفا می کند.این پژوهش با هدف تعیین میزان شیوع نارساخوانی در دانش آموزان آذری زبان و بررسی میزان توانایی خواندن و درک مطلب آنها انجام شده است.روش: در این پژوهش مقطعی 160 دانش آموز دختر و پسر در 4 پایه تحصیلی به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از دبستان های شهرستان پارس آباد در سال تحصیلی 95 - 1394 انتخاب شدند. برای بررسی توانایی خواندن آن ها از آزمون غربالگری سیاهه خواندن (با روایی مطلوب وپایایی 77 درصد) استفاده شد. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار spss مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: در زیر آزمون صحت خواندن، بیش ترین میزان شیوع نارساخوانی در دانش آموزان کلاس دوم (22.5 درصد) و کم ترین میزان شیوع در دانش آموزان کلاس چهارم (5 درصد) بود. در زیرآزمون درک مطلب (شامل 4 سوال) از کل دانش آموزان شرکت کننده، تنها 6 / 10 درصد از افرادی که تا 98 درصد صحت خواندن داشتند، به تمامی سوالات درک مطلب پاسخ مناسب دادند و درک خواندن خوبی داشتند.بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد، برخی از کودکان دو زبانه ترک زبان، علی رغم نمره بالا در زیرآزمون صحت خواندن (گروه فراخوان و آموزشی)، در درک مطلب نمره پایینی کسر کردند.این امر تبیین کننده این است که کودکان آذری زبان، علی رغم توانایی خواندن صحیت متون فارسی، در درک مطالب خوانده شده، ضعیف تر عمل می کنند. همچنین، نتایج نشان داد، با افزایش سن، صحت خواندن آنها افزایش می یابد ولی درک خواندن تغییر چندانی نمی کند؛ حال آنکه نتایج تحقیقات مشابه در فارسی زبانان نشان داده است با افزایش سن ،صحت و درک خواندن هر دو بهبود می یابد.

کلیدواژه ها

شیوع، نارساخوانی، دو زبانه، دانش آموز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.