مقایسه کارکردهای اجرایی در افراد دوزبانه و تک زبانه ی مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس عود کننده - بهبود یابنده

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش گفتاردرمانی ایران
  • کد COI اختصاصی: STMED16_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 333
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید سلطانی

مرکز تحقیقات اسکلتی عضلانی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور،اهواز،ایران

نگین مرادی

مرکز تحقیقات اسکلتی عضلانی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور،اهواز،ایران

علیرضا حاجی یخچالی

دکترای روانشناسی، دانشکده علوم روانشناسی دانشگاه چمران،اهواز،ایران

نسترن مجدی نسب

متخصص مغز و اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور،اهواز،ایران

چکیده

سابقه و هدف :عملکردهای اجرایی مجموعه ای از مهارت های شناختی سطت بالا هستند که فرآیندهای شناختی سطح پایین تر و رفتارهای هدفمند را کنترل و تنظیم می کنند. این عملکرد ها با هدایت سایر ظرفیت های ذهنی از قبیل استدلال و زبان نقش مهمی در کنترل احساسات، رفتارها و تعاملات اجتماعی برعهده دارند. افراد دارای مالتیپل اسکلروزیس از جمله بیمارانی هستند که در حوزه های مختلف عملکردهای اجرایی از جمله حافظه کاری، استدلال و خود کنترلی، روانی معنایی و واجی، تکالیف توجهی با بار شناختی بالا و برنامه ریای مشکلات متنوعی را نشان می دهند. با توجه به گستردگی حوزه ی عملکرد های اجرایی عوامل مختلفی کارکرد های اجرایی را تحت تاثیر قرار می دهد یکی از مهمترین این عوامل دو زبانگی است. از این رو مطالعه ی حاضر به منظور مقایسه ی کارکرد های اجرایی در افراد دوزبانه و تک زبانه ی مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس عود کننده- بهبود یابنده ی (RRMS) شهر اهواز انجام گردید.مواد و روش ها :در این مطالعه ی تحلیلی مقایسه ای 13 بیمار (RRMS) دو زبانه و 13 بیمار (RRMS) تک زبانه بر اساس معیارهای ورود و خروج شرکت کردند. آزمون های ارزیابی کوتاه وضعیت ذهنی و آزمون هوش ریون بارگسال به ترتیب برای تایید عدد مشکل شناختی و دارا بودن هوش طبیعی برای بیماران اجرا شد. از آزمون فراخنای ارقام وکسلر (مستقیم- معکوس) برای ارزیابی حافظه کاری، حافظه کوتاه مدت و توجه استفاده شد. آزمون عملکرد پیوسته به منظور ارزیابی توجه و بازداری اجرا گردید. آزمون روانی کلامی نیز با دو زیر آزمون روانی معنایی و واجی اجر گردید. برآیند نتایج حاصل از سه آزمون هدف به منظور بررسی عملکردهای اجرایی افراد تک زبانه و دوزبانه با استفاده از آزمون آماری من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها :نتایج حاصل از مقایسه ی نمرات آزمون های مختلف نشان داد که عملکرد بیماران دو زبانه در کلیه ی مولفه های آزمون عملکرد پیوسته به جز زمان واکنش، به طور معناداری بالاتر از بیماران تک زبانه می باشد. همچنین بین نمرات دو گروه هدف در دو مولفه ی آزمون فراخنای ارقام شنیداری و فراخنای ارقام دیداری تفاوت معناداری مشاهده نگردید(هر چند گروه دوزبانه میانگین نمرات بالاتری داشتند) .در تمامی تکالیف روانی کلامی به زبان فارسی، افراد تک زبانه عملکرد بهتری نسبت به افراد دو زبانه نشان دادند.نتیجه گیری :تجربه ی دوزبانگی اهمیت زیادی در توانایی شناختی و بهبود عملکرد های اجرایی در تکالیف غیر کلامی دارد. با توجه به این که مکانیسم های روانی کلامی وابستگی زیادی به فرایند های زبانی دارند ، عملکرد افراد دوزبانه در تکالیف روانی کلامی پایین تر از افراد تک زبانه می باشد.

کلیدواژه ها

کارکرد اجرایی، مالتیپل اسکلروزیس، دوزبانگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.