آشکارسازی و پیش بینی تغییرات گسترش شهری با استفاده از تصاویر ماهواره ای نوری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی فن آوری ها و کاربردهای نوین ژئوماتیک
  • کد COI اختصاصی: NGTU01_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 500
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رخ افروز

دانشجوی کارشناسی مهندسی نقشه برداری دانشکده فنی مهندسی مرند دانشگاه تبریز مرند ایران

حسن امامی

استادیار گروه مهندسی نقشه برداری دانشکده فنی مهندسی مرند دانشگاه تبریز

چکیده

با افزایش جمعیت شهرها و شهرنشینی، گسترش مکانی نامناسب شهرها و تغییرات آن به یکی از چالشهای پیشروی کلان شهرها در حومه و داخل محدوده شهری تبدیل شده است. آشکارسازی و پیش بینی تغییرات گسترش شهری با استفاده از تصاویر ماهواره ای از تکنیکها و روشهای کاربردی در سنجش از دور میباشد. در این مقاله، یک روش مبتنی بر طبقه بندی نظارت شده جهت آشکارسازی و پیش بینی تغییرات گسترش شهر تبریز مورد استفاده قرار گرفته است. برای این منظور از سری زمانی تصاویر ماهوارهای لندست5 ، 7 و8 مربوط به سالهای 2002 ، 2008 ، 2014 و 2018 استفاده گردیده است. بعد از تصحیحات رادیومتریکی و پیش پردازش های لازم برای این تصاویر، داده های تعلیمی جهت طبقهبندی مربوط به هر سال از Google Earthاستفاده شده است. تقریبا دو سوم از این داده های تعلیمی برای طبقه بندی نظارت شده و یک سوم مابقی برای محاسبه دقت طبقه بندی استفاده گردید. ابتدا کلاسهای مربوط به منطقه شهری مربوط به هر سال استخراج گردید، سپس با استفاده از الگوریتمهای آشکارسازی تغییرات، تغییرات موجود در مناطق شهری بدست آمد. نتایج کیفی به صورت شماتیک در چهار جهت اصلی در مناطق شهری آشکارسازی و نمایش داده شده است. همچنین نتایج کمی نشان داد که تغییرات در جهت غرب به مقدار بیشترین مقدار تغییر و کمترین آن مربوط به جهت شمال شهر تبریز میباشد. لذا پیش بینی میشود با توجه به آشکارسازی میزان تغییرات از سال 2002 تا 2018 به دلیل عدم وجود موانع شهری (فرودگاه، مناطق نظامی و ....) گسترش شهر تبریز در جهت های شرق و غرب بیشترین مقدار را در سالهای آتی داشته باشد.

کلیدواژه ها

شهر تبریز، سنجش از دور، لندست، طبقه بندی، آشکارسازی تغییرات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.