پیش بینی و پهنه بندی کمی منابع آب زیرزمینی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی ، سامانه اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی فن آوری ها و کاربردهای نوین ژئوماتیک
  • کد COI اختصاصی: NGTU01_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 520
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی زارع

کارشناس ارشد سنجش از دور و GIS دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان، ایران

مهدی ساعتی

استادیار و عضو هییت علمی دانشگاه آزاد لارستان، ایران

چکیده

باتوجه به اینکه استان فارس به علت کمبود بارش و وقوع خشکسالیهای متعدد با محدودیت منابع آب زیرزمینی در سال های اخیر روبرو بوده و بر اساس گزارشهای سالانه و تحقیقات محققین و کارشناسان این حوزه، اغلب دشت های استان فارس شاهد روند نزولی منابع آبهای زیرزمینی هستند این تحقیق با هدف پیش بینی و پهنه بندی کمی منابع آب زیرزمینی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی، سامانه اطلاعات جغرافی ایی و سنجش از دورانجام شد. جهت انجام تحقیق، از آمار و اطلاعات مربوط به بارش، دما و سطح آب زیرزمینی در منطقه مورد مطالعه استفاده شد. همچنین بازه آماری استفاده شده در مطالعه مربوط به سال 1385 تا 1394 می باشد. به دلیل احداث و اضافه شدن چاه های نمونه برداری جدید و یا خاموش شدن بعضی از چاه ها در سالهای اخیر در منطقه مورد مطالعه، تنها از چاه هایی که در طول دوره آماری مشترک قرار گرفته بودند استفاده گردید. پس از جمع آوری داده های لازم، نرمال سازی و ایجاد بانک اطلاعاتی در محیط نرم افزاری Excel جهت بررسی های لازم به منظور صحت و سقم داده ها صورت گرفت. با به کارگیری توابع مختلف فعال سازی شامل لگ سیگمویید، تانژانت هایپربولیک سیگمویید و خطی در ساختارهای دو تا چهار لایه میانی و به کارگیری دو تا ده نرون در لایه های میانی، برای هرگروه، شبیه سازی هایی که دارای کمترین مقادیر جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) و بیشترین مقادیر ضریب همبستگی (R) می باشند،در نرم افزار متلب گزارش گردید. پس از انجام بررسی های لازم مشخص شد که بین تمامی مدل های ارایه شده مدلی که دارای مشخصات دو لایه، پنج نرون و تابع Logsig بود با داشتن بیشترین ضریب همبستگی برابر با 0,81 و کمترین مقدار خطا برابر با 0,132 به عنوان بهترین مدل جهت پیش بینی در محدوده مورد مطالعه می باشد.

کلیدواژه ها

پهنه بندی، منابع آب زیرزمینی، شبکه عصبی مصنوعی، GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.