پیش بینی و شبیه سازی بارش های رگباری زاهدان با استفاده از داده های جو بالا و مدل شبکه عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی فن آوری ها و کاربردهای نوین ژئوماتیک
  • کد COI اختصاصی: NGTU01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 700
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حکیمه تقوایی

کارشناس ارشد مخاطرات محیطی دانشگاه سیستان و بلوچستان و دبیر آموزش و پرورش کرمان، ایران.

چکیده

نزول بارش های رگباری شدید در بازه زمانی بسیار کم همواره سبب وقوع سیلاب های سهمگین بویژه در مناطق خشک میشود. هدف از این مطالعه پیش بینی و شبیه سازی بارش های رگباری زاهدان با بهره گیری از شاخص های ناپایداری جو بالا و مدل شبکه عصبی مصنوعی است. جهت انجام تحقیق، آمار رگبارهای ساعتی زاهدان و داده های روزانه جو بالا از سال 2002 تا نیمه اول سال 2012 از اداره هواشناسی زاهدان تهیه شد. که از این داده ها آمار 20 رگبار حادث شده در بازه زمانی مورد نظر استخراج و در مدل شبکه عصبی جهت مدلسازی و پیش بینی بارش رگباری اعمال شد. شبکه ها عصبی مورد استفاده از نوع پس انتشار و تابع پایه شعاعی با الگوریتم آموزش لونبرگ مارکواردت می باشند . نتایج این تحقیق نشان داد که مدل برگزیده شبکه ی پس انتشار با پنج ورودی و سه لایه پنهان 10 نرونی و همبستگی 0/9897 و خطای بسیار پایین در مرحله آزمایش عملکرد بسیار مناسب تری نسبت به شبکه تابع پایه شعاعی برای پیش بینی و شبیه سازی بارش های رگباری زاهدان دارد. همچنین شاخص های قابلیت صعود و بالاروی توده هوا، شاخص K و باد، همرا با تاخیر زمانی یک روزه شان، در پیش بینی بارش های رگباری زاهدان تاثیر بیشتری دارند.

کلیدواژه ها

بارش رگباری، شاخص های ناپایداری جو بالا، شبکه عصبی مصنوعی، زاهدان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.