شناسایی انواع اختلالات شایع خواب در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) (مطالعه مروری-سیستماتیک)

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 444

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

KCRSMED01_039

تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1397

چکیده مقاله:

شایع ترین اختلال عصبی تکاملی دوران کودکی اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) است. حدود 25-50 درصد کودکان و نوجوانان مبتلا به ADHD اختلالات خواب را نشان می دهند که با کاهش کیفیت زندگی، اختلال در تمرکز و افزایش مشکلات یادگیری کودک همراه است. هدف از انجام این مطالعه مروری، شناسایی انواع اختلالات شایع خواب در کودکان مبتلا به ADHD می باشد.مواد و روش ها: در این مطالعه مروری با استفاده از کلید واژه های اختلالات، خواب، کودکان و اختلال بیش فعالی و نقص توجه، به صورت فارسی و انگلیسی، جداگانه و ترکیبی، مطالعات مرتبط از سال 2012-2017 در پایگاه های اطلاعاتی شاملSID ، Pubmed،magiran ، irandmedex و موتور جستجوگر Google Scholarانتخاب و براساس هدف پژوهش 11 مقاله تجزیه و تحلیل شد.یافته ها: براساس یافته ها شایع ترین مشکلات خواب کودکان مبتلا به ADHD شامل تاخیر در شروع خواب، مقاومت در خوابیدن یا به رختخواب رفتن، خستگی طولانی مدت پس از بیدار شدن، خواب آلودگی روزانه، شب ادرای، پاراسومنیا و دندان قروچه است. به علاوه شیوع بالاتر اختلالات خواب مثل سندرم پاهای بی-قرار (RLS)، اختلال حرکت پریودیک اندام ها و اختلال تنفس حین خواب در جمعیت کودکان مبتلا به ADHD گزارش شده است. همچنین مشخص گردید عواملی از قبیل سن، جنس، استفاده از داروهای محرک همچون ریتالین، وجود بیماری های همراه از جمله Oppositional Defiant Disorder (ODD)، محیط خانواده و روابط بین والدین در بروز انواع اختلالات خواب در این کودکان موثر می باشد. نتیجه گیری: این نتایج بر اهمیت اختلالات خواب به عنوان اختلالات همراه با ADHD تاکید می کند که منجر به خسارات قابل توجهی در QoL کودکان بیمار می شود؛ لذا پیشنهاد می شود با ارایه آموزش های رفتاری برنامه ریزی شده به منظور ارتقاء سطح آگاهی والدین و ارایه خدمات بهداشتی درمانی من جمله بررسی علایم اولیه اختلالات خواب در زمان ویزیت به منظور درمان محافظه کارانه، زمینه بهبود وضعیت خواب این کودکان و به دنبال آن کیفیت زندگیشان فراهم شود.

کلیدواژه ها:

اختلالات خواب ، کودکان ، اختلال بیش فعالی و نقص توجه

نویسندگان

امیررضا جباری

دانشجوی کارشناسی پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پیراپزشکی و بهداشت فردوس، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.

ملیحه داودی

کارشناس ارشد پرستاری، دانشگاه آزاد مشهد، مشهد، ایران.

سینا نظری سرخوانکلاته

دانشجوی کارشناسی تکنولوژی جراحی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پیراپزشکی و بهداشت فردوس، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.

سجاد اسماعیلی

دانشجوی کارشناسی تکنولوژی جراحی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پیراپزشکی و بهداشت فردوس، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.