انتشار سالامی و اخلاق در نشر مقالات

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: همایش دبیران مجلات علوم پزشکی ایران
  • کد COI اختصاصی: JEMED01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 549
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مروارید ایرانی

دانشگاه علوم پزشکی مشهد دانشجوی دکتری بهداشت باروری ، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ،مشهد ، ایران

رباب لطیف نژادرودسری

دانشگاه علوم پزشکی مشهد دکتری بهداشت باروری ، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ،مشهد ، ایران

چکیده

مقدمه انتشار سالامی به نگارش چندین مقاله توسط یک پژوهشگر که دارای یک جمعیت مشابه، یک روش انجام پژوهش و یک فرضیه یکسان است گفته می شود . در واقع پژوهشگر نتایج خود را به نتایج جزیی تری تقسیم کرده و برای هریک از آنها مقاله ای جداگانه می نویسد در حالیکه می تواند کل نتایج را در یک مقاله اصلی ارایه دهد . مطالعه حاضر با هدف بررسی انتشار سالامی و اخلاق در نشر مقالات انجام شد. روش بررسی در این مطالعه مروری با هدف انتشار سالامی و اخلاق در نشر مقالات با استفاده از کلید واژهای فارسی انتشار سالامی ، نشر چندبخشی ، اخلاق و معادل انگلیسی آنها Salami publications ، Segmented Publication و Ethics جستجو در پایگاههای علمی معتبر SID, Iranmedx, , Irandoc,Magiran ,Scopus Pubmed و Google scholar تا تیر ماه 1397 انجام شد نتایج بدست امده به صورت کیفی گزارش شد .یافته ها اتنشار سالامی به طور غیرواقعی تعداد کارهای علمی یک نویسنده را افزایش می دهد و مزایای ناحقی را بدون شایستگی، در زمینه رشد شغلی یا دریافت بودجه تحقیقاتی برای نویسنده فراهم می کند لذا انتشار سالامی غیر اخلاقی است و تهدیدی جدی برای اصول اخلاقی نشر می باشد . تا کنون هیچگونه برنامه نرم افزاری برای شناسایی نشر سالامی وجود ندارد اما دراغلب اوقات این مقالات دارای نویسندگان مشابه می باشند . در صورت شک سردبیران مجله به انتشار سالامی ، بایستی با نویسنده تماس گرفته و توضیح خواسته شود در صورتی که دلایل قانع کننده و منطقی در خصوص این کار وجود نداشته باشد ، باید مقاله را ریجکت کرد و تمامی نویسندگان و موسسه نویسنده را مطلع سازد.نتیجه گیری انتشار سالامی به عنوان تهدیدی برای اخلاق در نشر می باشد و کشف آن از طریق نرم افزارهای مشابهت یاب به راحتی امکان پذیر نمی باشد. شیوه اصلی برخورد با اینگونه مقاات شناسایی آن ها توسط هییت تحریریه می باشد اما کمیته بین المللی اخلاق در نشر (COPE) توصیه می کند پس از شناسایی این گونه موارد، تمامی مقالات به صورت یک تک مقاله منتشر شود و مابقی مقالات حذف گردند.

کلیدواژه ها

انتشار سالامی، نشر چند بخشی، اخلاق، نشر مقالات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.