سنجش توسعه یافتگی فرهنگی سکونتگاه ها با استفاده از روش تحلیل عاملی (نمونه موردی: استان کرمان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی رویکردهای نوین در علوم مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICMAES01_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرمهیم مهیمی

دانشجوی دکتری رشته شهرسازی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران

چکیده

در حوزه ی توسعه فضایی و منطقه ای، توسعه ی فرهنگی بخش مهمی از یک توسعه ی همه جانبه محسوب میشود، و برای سنجشتوسعه یافتگی فرهنگی یک سکونتگاه، ابتدا، شناخت و تعریف شاخص ها، و روشهای سنجش و اندازه گیری ضرورت دارد. این پژوهش، با بهره گیری از روش شناخته شده ی تحلیل عاملی به سنجش توسعه یافتگی شهرستانهای استان کرمان با استفاده از شاخصهای توسعه ی فرهنگی پرداخته و آنها را سطح بندی میکند. برای همین منظور، 17 شاخص توسعه ی فرهنگی، با توجه به ادبیات موضوع،مبانی نظری حاضر و داده های در دسترس، قابل استخراج و موجود تعریف گردیدمحاسبات. این روش، با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و همچنین استفاده از نرم افزار Excel انجام گردیدپس. از انجام روش تحلیل عاملی، 17متغیر پژوهش، در سه عامل فرهنگی ، ورزشی ، و مذهبی بارگذاری شدند و پس از آن، امتیازات عاملی عوامل سه گانه برای 16شهرستان استان کرمان، محاسبه گردیدو در پایان، با اعمال این امتیازات، مناطق رتبه بندی شدند. نتایج حاکی از آن است که اختلاف فاصله در توسعه یافتگی فرهنگی، در شهرستانهای استان کرمان، بسیار زیاد است. شهرستان کرمان، به عنوان مرکز استان، در مقایسه با سایر شهرستانها، از توسعه یافتگی فرهنگی بالایی برخوردار است و دیگر شهرستانها، در حوزه ی توسعه فضایی و منطقه ای دچار نابرابری میباشند. در مرتبه ی بعدشهرستان، رفسنجان قرار دارکه نسبتا دارای اختلاف فاصله ی زیادی،هم از شهرستان کرمان که بالادست آن محسوب میگردد، و هم از شهرستانهای پایین تر از خود، به لحاظ توسعه یافتگی فرهنگی است. همچنین، با اختلاف بسیار،شهرستانهای رودبار جنوب، عنبرآباد، قلعه گنج، و منوجان نیز، رتبه های پایین روش تحلیل عاملی رااز آن خود کرده اند.

کلیدواژه ها

توسعه فرهنگی، تحلیل عاملی، توسعه فضایی-منطقه ای، روش سطح بندی سکونتگاه ها، استان کرمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.