برنامه ریزی توسعه روستایی ایران با تاکید بر رویکرد آینده نگاری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی «آینده ­نگاری راهبردی در حوزه علوم جغرافیایی و مطالعات شهری- منطقه ­ای»
  • کد COI اختصاصی: FSFGS01_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 682
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن آقایاری هیر

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

رضا طالبی فرد

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

عقیل خالقی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

تحقیق اهداف توسعه روستایی با وجود ماهیت پیچیده فرایندهای اجتماعی- اقتصادی، عدم قطعیت های محیطی و چالش های پیش روی مناطق روستایی، به اتخاذ رویکردهای مناسب و ابزارهای نوآورانه در برنامه ریزی توسعه متکی است. در این راستا اگرچه قابلیت های مدیریت سنتی هنوز لازم هستند اما دیگر برای موفقیت در چنین محیط غیرقابل پیش بینی ای که تغییر یک امر عادی است، کافی نمی باشند. در چنین شرایطی شناخت فرایندها، روش ها و رویکردهای نوین به منظور برنامه ریزی و ایجاد آینده ای مطلوب در مناطق روستایی ضروری به نظر می رسد. با عنایت به این امر، ارایه پاسخی مناسب به این پرسش که در شرایط کنونی کدام رویکرد می تواند گزینه مناسبی در فرایند برنامه ریزی توسعه روستایی ایران باشد هدف این مقاله است که با روش توصیفی- تحلیلی به انجام می رسد. در این پژوهش ابتدا به مبانی معرفت شناسی آینده نگاری و برنامه ریزی پرداخته شده و سپس تجارب کشورهای پیشرو در عرصه آینده نگاری مورد بررسی قرار گرفته است و تلاش شده تا درک کلی از آینده نگاری و کاربرد آن در برنامه ریزی توسعه روستایی ارایه گردد. نتایج بررسی ها نشان می دهد که آینده نگاری رویکرد منحصر به فردی است که می تواند موجب درک پویایی مناطق روستایی در بافتار کلان ملی شده و با فراهم کردن زمینه مشارکت ذینفعان، تحقق برنامه های توسعه روستایی کشور را در پی داشته باشد.

کلیدواژه ها

آینده نگاری، برنامه ریزی، توسعه روستایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.