پی جویی ژئوالکتریکی زونهای کارستی آبدار در منطقه اردستان به روش آزیموتال

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: کنفرانس مهندسی معدن ایران
  • کد COI اختصاصی: IMEC01_102
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد باقر فتحی

دانشجوی رشته مهندسی معدن ، دانشگاه صنعتی سهند تبریز

یوسف شرقی

دانشجوی دکترای ژئوفیزیک ، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

جعفر کیمیا قلم

دکترای ژئوفیزیک ، شرکت زمین فیزیک تهران

حمیدرضا رمضی

عضو هیات علمی ، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

امروزه یکی از موثرترین روشها در کاوش و پی جوئی هیدروژئولوژیکی ،استفاده از روشهای ژئوفیزیکی بویژه روشهای ژئوالکتریک م یباشد که یکی از زیر مجموعه های آن، روش مقاومت ویژه است.این روش درمطالعه ناپیوستگیهای قائم و افقی در خواص الکتریکی زمین و همچنین در اکتشاف تود ه های ناهنجار رسانا به کار می رود و نیز امروزه به طور وسیع در مطالعات و تحقیقات هیدروژئولوژیکی به منظور بررسی زیر سطحی و علی الخصوص در اکتشافات سفر ههای زیرزمینی بکا برده می شود. در مقاله حاضر زونهای کارستی احتمالی و گسلهای منطقه اردستان برای اکتشاف آب مورد نیاز صنایع سیمان منطقه مورد مطالعه و ردیابی قرار گرفته است نتایج تعبیر و تفسیر مقاطع ژئوالکتریک حاصل از 143 گمانه الکتریکی با آرایش 3 الکترودی که بصورت رفت وبرگشت انجام شد منعکس گردیده است . از آنجایی که زونهای کارستی وخرد شده از جمله مناطق پر اهمیت برای وجود آب می باشند لذا برای انجام مطالعات تکمیلی در 2 مقطع به تعداد 16 گمانه الکتریکی بصورت آزیموتال اجراء گردیده است. بررسی و تفسیر نتایج بدست آمده از برداشتهای الکتریکی حضور یک سری زونهای کارستی در عمق حدود 200 متر با روند شمالی جنوبی را نشان می می دهد .در ادامه با توجه به نتایج مطالعات ، حفر سه حلقه چاه با عمق حدود 250 متر در نقاط مستعد جهت دسترسی به زونهای آبدار پیشنهاد گردید. در این مقاله چگونگی پیاده و استفاده از داده های روش آزیموتال و تعبیر و تفسیر داده های حاصل از آن پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

مقاومت ویژه الکتریکی، انیزوتروپی، هیدروژئولوژیکی ، زونهای کارستی، گسل، آزیموتال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.