اثر ضد بیوفیلمی عصاره نعناع بر روی باکتری سودوموناس آیروژینوزا جدا شده از بیماران بستری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین کنگره باکتری شناسی پزشکی ایران
  • کد COI اختصاصی: MBMED05_165
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 445
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریا وقری بناب

دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب، بناب، ایران

سید منصور آل طه

دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب، بناب، ایران

چکیده

سابقه و هدف: بیوفیلم ها تجمعات باکتریایی هستند که روی آنها را پوششی مقاوم احاطه کرده و باکتری ها را از عوامل نامساعد خارجی محافظت می کند. سودوموناس آیروژینوزا یکی از عوامل پاتوژنیک بوده و پتانسیل بالایی برای تشکیل بیوفیلم دارد. در این میان تحقیق در مورد داروهای گیاهی بی ضرر برای مقابله با بیوفیلم از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از این تحقیق تعیین اثر عصاره گیاه نعناع بر روی خود باکتری و بیوفیلم سودوموناس آیروژینوزا ی جدا شده از نمونه های بالینی و تعیین فراوانی ژن pel می باشد. مواد و روش ها: 208 نمونه جدا شده، با تست های بیوشیمایی و افتراقی شناسایی گردید. سپس عصاره نعناع استخراج شده و تاثیر آن بر روی رشد سودوموناس آیروژینوزا بررسی گردید و مقدار MIC و MBC عصاره نعناع تعیین شد. زمان مناسب و شدت تشکیل بیوفیلم به صورت ضعیف، متوسط و قوی مورد بررسی قرار گرفت و کمترین غلظت مهار بیوفیلم توسط عصاره نعناع (BIC) تعیین گردید. سپس حضور ژن pel توسط PCR آزمایش شد. نتایج توسط نرم افزار SPSS ورژن 24 توسط آزمون توصیفی و کای مجذور مورد بررسی قرار گرفت و سطح معنی داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد. یافته ها: عصاره نعناع باعث تشکیل هاله عدم رشد بر روی باکتری سودوموناس آیروژینوزا گردید و غلظت MIC و MBC عصاره نعناع به ترتیب 50 و 100 میلی گرم بر میلی لیتر تعیین شد. زمان مناسب تشکیل بیوفیلم 48 ساعت تعیین گردید و کمترین غلظت مهار بیوفیلم توسط عصاره نعناع 50 میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد. 100 درصد نمونه های جدا شده دارای ژن Pel بودند. نتیجه گیری: می توان از عصاره نعناع بعنوان داروی طبیعی برای مهار باکتری سودوموناس آیروژینوزا و همچنین تشکیل بیوفیلم این باکتری استفاده کرد.

کلیدواژه ها

سودوموناس آیروژینوزا، بیوفیلم، عصاره نعناع ، ژن PCR، Pel

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.