ارایه ی چارچوبی جامع جهت ارزیابی آسیب پذیری ناشی از زمین لرزه در مناطق شهری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع و سیستم­ها
  • کد COI اختصاصی: ICISE04_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 772
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا نوراللهیان

دانشجوکارشناسی ارشد مهندسی صنایع، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده مهندسی

مجید سالاری

دانشیار گروه صنایع، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده مهندسی

حسین صادقی

دانشیار گروه زمین شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده علوم

چکیده

هرساله زمین لرزه در جوامع گوناگون، خسارات و آسیب های فراوانی به زندگی افراد و دارایی های آن ها وارد کرده و موجب تخریب یا خسارت بخش های مختلف شهرها می شود. یکی از دلایل رخداد این خسارات، آسیب پذیری جامعه و دارایی های آن می باشد که در بعضی مواقع علاوه بر آسیب ها، موجب وقوع فجایع جبران ناپذیری می شود. بخش قابل توجهی از جمعیت جهان مخصوصا در کشورهای در حال توسعه در معرض تهدید حوادث طبیعی قرار دارند. به دلیل سوء مدیریت و نبود برنامه در این کشورها، پس از رخداد حادثه، فاجعه ای عظیم شکل می گیرد که تا سال ها بعد عوارض اقتصادی و اجتماعی آن قابل رویت می باشد؛ لذا بررسی و بحث در مورد آسیب پذیری و دلایل آن در مناطق شهری یکی از پژوهش های بسیار ضروری در جوامع مختلف می باشد. هدف این پژوهش معرفی چارچوبی جامع برای ارزیابی و مقایسه ی آسیب پذیری مناطق مختلف شهری در هنگام رخداد زمین لرزه می باشد. از آن جا که ارزیابی آسیب پذیری شامل دو بعد حساسیت و ظرفیت مقابله می باشد، برای هر بعد، در این پژوهش چارچوبی سلسله مراتبی طراحی شده است که بر اساس نظرات خبرگان و توسط تکنیک AHP فازی وزن دهی گردیده است. این چارچوب می تواند در راستای برنامه ریزی های استراتژیک، برای بالا بردن سطح توانایی منطقه در برابر رخداد فاجعه، اولویت بندی اقدامات پیشگیرانه و امدادرسانی و بالاخص برنامه ریزی کاهش ریسک بسیار کمک کننده باشد. در این پژوهش چارچوبی مفهومی و جامع به منظور راهنمایی گام به گام سازمان های مسیول جهت ارزیابی آسیب پذیری مناطق شهری طراحی شده است.

کلیدواژه ها

آسیب پذیری، چارچوب مفهومی، ارزیابی ظرفیت مقابله، ارزیابی حساسیت، تکنیک AHP فازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.