معرفی بهترین مدل تجربی برآورد تبخیر از سطح آزاد آب در شهرستان سنندج

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی جامع محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: CGEI03_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 549
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه فتحی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب دانکشده کشاورزی دانشگاه ملایر

مریم بیات ورکشی

استادیار مهندسی منابع آب دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر

چکیده

مقدار تبخیر در مدیریت منابع آب مناطقی با اقلیم خشک و نیمه خشک به دلیل کمبود آب، از اهمیت بسزایی برخوردار است. امروزه به دلیل کمبود ایستگاه تبخیر سنجی و عدم وجود آمار کافی، کاربرد روش های تجربی جهت برآورد تبخیر در حال توسعه است. در این تحقیق با استفاده از آمار و اطلاعات هواشناسی شهرستان سنندج طی سال های 1992 تا 2009 ، اقدام به برآورد تبخیر از سطح آزاد با استفاده از 9 معادله تجربی مایر، ایوانف، مارسیانو ،تیچومروف، هنفر، شاهتین، پنمن، استیفن، سازمان عمران آمریکا گردید. مقایسه نتایج با مقدار تبخیر از تشت مشاهداتی، با اعمال شاخص های آماری مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب همبستگی (r) صورت گرفت. نتایج نشان داد تبخیر برآورد شده از روش ایوانف، کمترین خطا (2.3=RMSE) و بیشترین همبستگی (0/97=r) در مقایسه با سایر روش ها داشت. پس از روش ایوانف، روش شاهتین در اولویت بعدی قرار داشت. بیشترین خطای برآورد تبخیر نیز به روش استفین تعلق داشت. درمجموع کاربرد معادلات تجربی در برآورد تبخیر منطقه مورد مطالعه قابل توصیه می باشد

کلیدواژه ها

تبخیر، روش تجربی، تشت تبخیر، ایوانف، سنندج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.