بررسی اثرعصاره زغال اخته در جلوگیری از ژنوتوکسیسیتی ناشی از کادمیوم کلرید در لنفوسیت های انسانی با روش میکرونوکلیوس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره پژوهشی سالانه دانشجویان علوم پزشکی کشور
  • کد COI اختصاصی: AMSMED19_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 456
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شکرزاده

استاد گروه سم شناسی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

فاطمه شکی

استادیار گروه سم شناسی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی ماندران، ساری، ایران.

ساناز رستمی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

سیده نسترن موسوی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: کادمیوم از جمله فلزات سنگین می باشد که در بسیاری از صنایع مثل باطری سازی، رنگ سازی، پلاستیک سازی و ..استفاده می شود. مطالعات اخیر نشان داده است که این فلز سنگی با مکانیزم رادیکالی یا اکسیدانی در بسیاری از اختلالات مربوط به ارگان های مختلف از جمله کلیه، قلب، ریه، کبد، سیستم اسکلتی و... نقش دارد. زغال اخته با نام علمیCornus mas L. از تیره Cornacea می باشد و میوه زغال اخته به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی ترکیبات فلاونوییدی مانند quercetin خاصیت آنتی اکسیدانتی خوبی دارد. لذا در این تحقیق به بررسی اثر عصاره میوه زغال اخته در جلوگیری از ژنوتوکسیسیتی ناشی ازکادمیوم کلرید در لنفوسیت های خون انسانی با روش میکرونوکلیوس پرداخته شد. مواد و روش ها: نمونه های خونی از 6 داوطلب سالم جمع آوری شد.سلول ها به6 گروه شامل: گروه اول یا گروه کنترل: بدون اضافه کردن ماده، گروه دوم: اضافه کردن کادمیوم کلرید با غلظت نهایی 30μM، گروه سه تا شش: گروه های تیمار با زغال اخته (50, 100, 200, 500μM). همچنین میزان ریزهسته و سلول های دوهسته ای به روش میکرونوکلیوس مورد ارزیابی قرار گرفت. درتعیین پارامترهای استرس اکسیداتیو (GSH،ROS) پس از سانتریفیوژ نمونه، لنفوسیت ها جدا وسپس کشت داده شد. درمرحله بعد به پلیت 96 خانه ای منتقل گردید وتیمار صورت پذیرفت. اطلاعات بدست آمده از نمونه ها، دسته بندی گردید و پس از تعیین میانگین و انحراف معیار نمونه ها، با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون ANOVA ، مقادیر مختلف میانگین ها با هم مقایسه شده که 05/0> P به عنوان معنی داری در نظر گرفته شد. یافته ها: انکوبه کردن نمونه های خونی با کادمیوم کلراید موجب افزایش تعداد ریزهسته در لنفوسیت ها شده و مجاور نمودن سلول ها با عصاره میوه زغال اخته به مقدار قابل توجهی تعداد میکرونوکلیوس ها را کاهش می دهد. در گروه دریافت کننده کادمیوم کلراید مارکر های استرس اکسیداتیو شامل گونه های فعال اکسیژن به طور معنی داری افزایش یافت و میزان گلوتاتیون کاهش یافت. عصاره میوه زغال اخته به طور معناداری به ویژه در دوزهای بالا (200-500mg/kg) منجر به کاهش معنی دار (0/001> P) پارامتر های مذکور و افزایش گلوتاتیون شد. نتیجه گیری: کادمیوم کلراید منجر به تولید گونه های فعال اکسیژن و کاهش سطح گلوتاتیون در لنفوسیت های تحت مواجه گردید. همچنین کادمیوم کلراید می تواند سبب افزایش تعداد میکرونوکلیوس ها در لنفوسیت شود. از طرفی داده های این تحقیق به خوبی نشان می دهد که عصاره میوه زغال اخته به ویژه در دوزهای بالا (200 و500mg/kg) باعث کاهش اثرات مضر استرس اکسیداتیو القا شده توسط کادمیوم کلراید در لنفوسیت های خونی می گردد.

کلیدواژه ها

عصاره میوه زغال اخته، کادمیوم کلراید، ژنوتوکسیسیته، استرس اکسیداتیو، لنفوسیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.