بررسی اثر ضد تشنجی عصاره هیدروالکلی گیاه به لیمو بر تشنج القا شده با پنیتلن تترازول در موش سوری نر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره پژوهشی سالانه دانشجویان علوم پزشکی کشور
  • کد COI اختصاصی: AMSMED19_097
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5993
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا کمیلی

دانشیار گروه فیزیولوژی ، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

الهه ناز پارسی مود

دانشجوی پزشکی ، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

عبدالباسط واحدی طبس

دانشجوی پزشکی ، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

حمید حافظی

کارشناس میکروب شناسی، سرپرست مرکز حیوانات آزمایشگاهی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

چکیده

سابقه و هدف: صرع یکی از بیماری های شایع و مزمن عصبی در اطفال می باشد که ناشی از دیس شارژ های ناگهانی و غیرطبیعی نسج عصبی مغز است.علی رغم وجود داروهای ضدتشنج متنوع فعلی،تحقیقات برای کشف داروهای جدید با اثربخشی بهتر و عوارض نامطلوب کمتر،ادامه دارد. گیاهان دارویی با داشتن مواد متنوع طبیعی و خواص متفاوت، زمینه مناسبی برای این گونه تحقیقات می باشند. در این پژوهش اثر ضدتشنجی عصاره برگ گیاه به لیمو با نام علمی Aloysia triphylla مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی که در تابستان 94 در مرکز تحقیقات حیوانات آزمایشگاهی انجام شد، 50 سر موش سوری نر نژاد Balb/C در محدوه وزنی 30-25 گرم، به طور تصادفی انتخاب گردیدند و در پنج گروه 10 تایی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه های مورد مطالعه، تحت تزریق درون صفاقی نرمال سالین(کنترل منفی)، مقادیر مختلف عصاره هیدروالکلی به لیمو(mg/kg 100 ،200،300) و دیازپام (کنترل مثبت)( mg/kg2) قرار گرفتند. در تمامی گروه ها،پس از نیم ساعت پنتیلن تترازول (mg/kg 95) تزریق و مدت زمان بروز تشنج، دوام و تعداد حملات تشنجی تونیک-کلونیک و میوکلونیک و مورتالیتی ثبت گردید. برای مقایسه تاثیر غلظت های مختلف دارو و عصاره در زمان های پس از تزریق دارو بر کمیت های تشنج، از آزمون تی مستقل، ANOVA و نرم افزار 18SPSS استفاده شد. یافته ها: در گروه کنترل مثبت، هیچ گونه تشنجات میوکلونیک، تونیک - کلونیک و مرگ و میر در 24 ساعت مشاهده نگردید. دوزهای mg/kg 200 و 300 از عصاره به لیمو باعث تاخیر در زمان شروع تشنج کلونیک و تونیک-کلونیک به طور معناداری نسبت به گروه کنترل منفی شد ( 05/0> P). تجویز عصاره هیدروالکلی گیاه به لیمو در تمام دوزها باعث کاهش مدت زمان دوام تشنج شد اما این کاهش تنها در دوز mg/kg 300 از عصاره معنی دار بود ( 0/05> P). همچنین تنها دوز 300 میلی گرم به ازای هر کیلو گرم بیش ترین اثر را بر کاهش تعداد حملات تشنجی تونیک-کلونیک و میوکلونیک داشت. میزان مورتالیتی در دوز های mg/kg 200 و 300 به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل منفی کاهش داشت( 0/05> P). نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی گیاه به لیمو موجب کاهش تشنجات ناشی از پنتیلن تترازول در موش سوری نر می گردد و مناسب است و پیشنهاد می شود دوز های دیگر از این عصاره نیز مورد پژوهش قرار گیرد تا موثرترین دوز ضدتشنجی تعیین گردد. از نتایج این پژوهش می توان در شرکت های داروسازی برای تولید داروهای ضدتشنج بهره گرفت.

کلیدواژه ها

تشنج، به لیمو، پنتیلن تترازول، موش سوری نر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.