نمای ایرانی– نمای عمیق (شفافیت در معماری اسلامی ایران)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنگره بین المللی معماری و شهرسازی معاصر پیشرو در کشور های اسلامی
  • کد COI اختصاصی: ACIAU01_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 751
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر اعرابی

مدرس دانشکده معماری دانشگاه آزادواحدمشهد مشهد هاشیمه ۴۱بین تابان ۱۱و۱۳وجنب پلاک ۲۵

چکیده

پس از شکل گیری موضوعی به نام شفافیت در معماری مدرن و گسترش آن، رویکردهای متفاوتی در رابطه با انواع شفافیت مطرح گردید که یکی از مهم ترین آنها رویکرد کالین رو و اسلوتسکی (1963)، در دسته بندی شفافیت به دو نوع واقعی و پدیداری است و برای تمییز هر کدام ویژگی - هایی بر مبنای کیفیت سازماندهی فضایی ارایه شده است. پس از آن نیز در معماری پست مدرن و معاصر ، این موضوع مورد توجه قرار گرفته و مصادیقی در معماری غرب و معماری معاصر ژاپن نیز یافته است. در این میان، این مسیله طرح میشود که معماری ایران چگونه برداشتی از این مفهوم را ارایه کرده است و در این طبقه بندی به کدام رویکرد نزدیکتر است.این مقاله که از نوع توصیفی - تحلیلی میباشد و اطلاعات آن از طریق مطالعات کتابخانه ای و روش اسنادی جمع آوری شده است، سعی دارد تا با مقایسه نگرش ها و بررسی تطبیقی اثار به تبیین نوع شفافیت در معماری ایرانی بپردازد ، همچنین روش های تحقق ان را استخراج نماید. این مقاله در انتها نشان خواهد داد که شفافیت در معماری ایران متفاوت از برداشت مهندس میرمیران بوده و بیشتر به نوع دوم شفافیت بر مبنای طبقه بندی کالین رو منطبق است و مفاهیمی نظیر نمای عمیق و لایه بندی فضا را به عنوان الگوهای قابل طرح در فضای معماری معاصر ارایه می کند.

کلیدواژه ها

شفافیت واقعی ، شفافیت پدیداری ، تخلخل فضایی ، لایه بندی فضایی، نمای عمیق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.