ماخذ اشارات در تفسیر غرایب القرآن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه کتاب قیم، دوره: 5، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_KGY-5-12_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا موحدی

دانشیار دانشگاه قم

چکیده

تفسیر غرایب القرآن و رغایب الفرقان نظام الدین اعرج نیشابوری (م. پس از 728 ق) از برترین تفاسیرقرآن و چونان دایرهالمعارفی بزرگ و مرجعی مهم دانسته شده که ضمن تفسیر و تبیین معمولی آیات، درپرتو آگاهی های کلامی، ادبی، روایی، فقهی و عقلانی، مباحثی را نیز تحت عنوان التاویل ، به برداشت های عرفانی از آیات الهی اختصاص داده است. او با آن که در این تاویلها، با مذاق عارفان هم مشرب بوده، اماهوشمندی و احتیاط را نیز از دست نداده است. این مفسر، بخش تاویل های عرفانی را عمدت ا، از تفسیر چاپنشده بحر الحقایق و المعانی اثر شیخ نجمالدین رازی، عارف پرکار قرن هفتم هجری اخذ کرده است. در این مقاله، با استناد به نسخه ای خطی از بحر الحقایق و المعانی که تاکنون شناخته نبوده و نظام الدیننیشابوری به خط خود، یادداشت تملکی بر آن نوشته، بخش هایی از این اقتباس، بررسی و تحلیل شده است.در پایان به این نتیجه دست یافتیم که بخش تاویلات غرایب القرآن چونان حلقه واسطی بین تفسیر بحر الحقایق رازی و تفاسیر دیگری همچون تفسیر القرآن الکریم از صدر المتالهین شیرازی عمل کرده است و از اینرو، ملاصدرا نیز وامدار نجم الدین رازی بوده است.

کلیدواژه ها

تفسیر اشاری، تاویل، نظام الدین نیشابوری، غرایب القرآن، نجم الدین رازی، صدر المتالهین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.