ضرورت و دوام از دیدگاه ابن سینا و ارسطو
- سال انتشار: 1387
- محل انتشار: دوفصلنامه حکمت سینوی (مشکوه النور)، دوره: 12، شماره: 39
- کد COI اختصاصی: JR_APMN-12-39_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 648
نویسندگان
استاد دانشگاه شهید بهشتی
چکیده
مفهوم ضرورت و رابطه مفهومی آن با دوام از مباحث دشوار فهم در منطق موجهاتاست. ابن سینا گاه ضرورت را به دوام که از لوازم ضرورت است تفسیر می کند و گاهضرورت را اخص از دوام می داند. اما ضررورت از دیدگاه ارسطو نحوه موجودیتامری است که جز به نحوی که هست نمی تواند به نحو دیگری باشد. مفهوم دوامماندگاری محمول در موضوع در طول زمان است در حالی که ضرورت به معنایامتناع انفکاک محمول از موضوع در برخی شرایط است. با این تحلیل ضرورت فرع بردوام و مشروط به استمرار و معادل اقتضای شرایط موجود خواهد بود. از نظرابن سینا در علوم یقینی تنها قضایای ضروری کاربرد دارند. ارسطو نیز قضایایی راکه پیوند موضوع و محمول در آنها امکانی است فاقد ارزش علمی می داند. تفکیکقضایای ضروری و علمی از گزاره های امکانی بعدها به صورت تفکیک قضایایتحلیلی و تالیفی (به اصطلاح کانت) و اقسام حمل (به تعبیر صدرا) مطرح گردید.سهروردی ضرورت را جنس جهات سه گانه می داند. از نظر وی همه قضایایمنطقی بتیه اند. اسپینوزا نیز به طریقی مشابه با اعلام یگانگی ضرورت و دوام،ضرورت را اقتضای هستی و امکان را ناشی از عدم شناسایی نظام ضروری عالم بهشمار می آورد.کلیدواژه ها
ابن سینا ارسطو، ضرورت، دوام، زمان، سهروردی، بتاتهمقالات مرتبط جدید
- حبس و بازداشت غیر قانونی
- بررسی دیدگاه های فقهی موثر در رویه قضایی درباره ملکیت آثار ادبی هنری فرهنگی
- شبکه ارتباط و تعامل موثر مردم و نیروی انتظامی و امنیتی با تاکید بر مطالعه شهر مشهد- مطالعه تطبیقی
- واکاوی فقهی و حقوقی نقش اثر انگشت در کشف جرم
- Promoting Climate Justice: Tackling Environmental Inequity and its Social and Economic Consequences
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.