ارزیابی وضعیت آلودگی برخی فلزات سنگین در رسوبات باطله ناشی از فرآوری سنگ آهن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و سومین همایش ملی مدیریت پایدار منابع خاک و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: SMSER03_145
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 571
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالحسین رضایی پورباغدر

دانش آموخته دکتری تخصصی منابع طبیعی- بیابانزدایی

چکیده

تحقیق حاضر در ادامه تحقیقات قبلی و با هدف ارزیابی وضعیت آلودگی رسوبات باطله ناشی از فرآوری سنگ آهن در منطقه بیابانی بافق از نظر برخی فلزات صورت گرفت. پس از حفر 7 پروفیل و نمونه برداری از عمق 150- 0 سانتیمتری رسوبات، غلظت 6 فلز کادمیوم(Cd)، کبالت(Co)، کروم(Cr)، مس(Cu)، آهن(Fe) و منگنز(Mn) در 35 نمونه رسوب به وسیله دستگاه ICP-OES اندازه گیری گردید. پس از دسته بندی داده های حاصل و اطمینان از نرمال بودن آن ها، جهت تعیین میزان آلایندگی و تغییرات متغیرهای اندازه گیری شده شاخص های PI، IPI و MCd محاسبه شد. نتایج نشان داد میانگین شاخص PI برای متغیرهای کبالت و آهن به ترتیب 254/9 و 570/4 می باشد. همچنین مطابق نتایج محاسبه شده برای شاخص های IPI و MCd 100% نمونه ها در طبقه آلودگی متوسط قرار داشته و درجه متوسط آلودگی را نشان می دهد. در مجموع از بین فلزات اندازه گیری شده، متغیرهای کبالت(Co) و آهن(Fe) به عنوان آلاینده های مهم رسوب باطله ناشی از کارخانه فرآوری سنگ آهن در منطقه بیابانی بافق می باشد که در صورت عدم اجرای اقدامات پیشگیرانه یا اصلاحی مناسب موجب آلودگی خاک و منابع آب منطقه خواهد گردید. یافته های این تحقیق ضمن تعیین وضعیت آلایندگی پسماند فرآوری سنگ آهن و شناسایی منابع بالقوه آلاینده آب و خاک منطقه، راهگشای تحقیقات آینده جهت بررسی امکان رفع آن ها با روش گیاه پالایی می باشد.

کلیدواژه ها

بیابان، بافق، فلز سنگین، رسوب، سنگ آهن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.