بررسی کارایی روش های جبری و زمین آماری در برآورد ماده آلی باغات چای (مطالعه موردی : فومن استان گیلان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و سومین همایش ملی مدیریت پایدار منابع خاک و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: SMSER03_142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 498
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نفیسه یغماییان مهابادی

استادیار گروه علوم خاک دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

کمال خسروی اقدم

دانشجوی دکتری گروه علوم خاک دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

چکیده

ماده آلی یکی از مهم ترین فاکتورهای کیفی خاک می باشد که اثرات مشخصی بر ویژگی های فیزیکی، شمیایی، بیولوژیکی و همچینین شناخت و ارزیابی خاک ها دارد. در این راستا، آگاهی دقیق از پراکنش مکانی این ویژگی خاک با دقت بالا جهت ارزیابی دقیق تر مشخصه های خاک، امری ضروری برای متخصصان خاک شناس می باشد. بنابراین، این مطالعه با هدف مقایسه کارایی روش های درون یابی جبری و زمین آماری در برآورد ماده آلی باغات چای فومن استان گیلان انجام شد. بدین منظور نمونه بردای از خاک سطحی با فواصل منظم 70×70 متری در این باغات انجام شد. سپس نمونه خاک ها، هوا خشک شده و جهت همگن کردن ذرات خاک از الک 2 میلی متری عبور داده شد، در انتها ماده آلی خاک با روش والکلی بلاک اندازه گیری شد و تغییر پذیری مکانی این متغیر با استفاده از روش های جبری و زمین آماری مورد بررسی قرار گرفت. مدل های معکوس فاصله، توابع شعاعی و پلی نومیال جهانی به عنوان نماینده روش های جبری و مدل کریجینگ شامل تخمین، احتمال و خطا به عنوان نماینده روش های زمین آماری انتخاب شدند. نتایج نشان داد که از بین روش های درون-یابی جبری و زمین آماری، روش زمین آماری کریجینگ دارای کمترین خطای تخمین نسبت به روش های جبری در برآورد ماده آلی باغات چای می باشد؛ بنابراین از بین روش های جبری و زمین آماری، روش کریجینگ بهترین روش جهت مطالعه پراکنش مکانی ماده آلی در باغات چای منطقه مورد مطالعه می باشد. همچنین نقشه تخمین احتمال کریجینگ با در نظر گرفتن مقدار 5/2 درصد ماده آلی مزراع به عنوان مرز ماده آلی کم و زیاد، نشان داد که احتمالا حدود 8/2 درصد از وسعت منطقه مورد مطالعه دارای ماده آلی کمتر از 5/2 درصد و 2/97 درصد از منطقه مورد مطالعه دارای ماده آلی بیشتر از 5/2 درصد در منطقه مورد مطالعه می باشد.

کلیدواژه ها

پلی نومیال جهانی، کریجینگ، ماده آلی، معکوس فاصله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.