منابع محدود آب در مناطق خشک و لزوم استفاده از آب های نامتعارف

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و سومین همایش ملی مدیریت پایدار منابع خاک و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: SMSER03_132
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 463
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فیض الله منوری فرد

دانشجوی دکتری آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

لاله صالحی

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

آب منبعی حیاتی است. آب تداوم زندگی انسانی، فرهنگ جوامع، عملکردهای اکولوژیکی و فعالیت های اقتصادی را تضمین می کند. با این حال، در سال های اخیر تقاضا برای آب به دلیل خشکسالی های مداوم، استفاده ی غیر اثربخش، بارش های نامتوازن، رشد صنعتی و ... در حال افزایش بوده است. روند رو به افزایش تقاضا موجب به وجود آمدن چالش هایی برای تامین آب مورد نیاز بخش های مختلف اقتصادی، کشاورزی و حتی خانگی شده و لزوم تدوین سیاست های جدید در حوزه ی تامین آب اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. در این راستا، افزایش میزان آب های قابل دسترس و جایگزین کردن منابع جدید آب، بازچرخانی و استفاده ی مجدد از آب های غیر متعارف به عنوان یکی از سیاست های محوری و یکی از راهبردهای بلندمدت مدیریت آب مطرح شده است. علیرغم اهمیت استفاده از اینگونه آب ها با توجه به اقلیم ایران، هنوز استفاده از چنین آب هایی از سوی مردم مورد پذیرش قرار نگرفته است و با چالش های فراوانی روبرو است. به منظور غلبه بر این چالش ها ضرورت شناسایی عامل های موثر بر پذیرش و استفاده از اینگونه آب ها کاملا محسوس است. بر این پایه، هدف پژوهش حاضر که به روش مطالعه ی کتابخانه ای انجام شد، شناسایی چالش ها و عامل های اثرگذار بر استفاده از آب های بازیافتی توسط افراد بود. یافته های این مطالعه نشان داد که ویژگی های فردی، درک از کیفیت آب های بازیافتی، ارتباط با سازمان آب و تصفیه خانه ها، درک از مفید بودن و بازده اقتصادی، داشتن اعتماد به سازمان های تصفیه کننده، هنجارهای اجتماعی، نگرانی های زیست محیطی، خطر درک شده، و مباحث اخلاقی بر نگرش نسبت به استفاده و استفاده از آب های بازیافتی اثرگذار است.

کلیدواژه ها

آب های نا متعارف، آب های بازیافتی، محدودیت منابع آبی، توسعه ی پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.