تغییرات فصلی جهت وزش بادهای کرمان و وضعیت تولید رسوب طی سال های 2008 تا 2016

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و سومین همایش ملی مدیریت پایدار منابع خاک و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: SMSER03_127
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 615
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا زمانی

دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

مجید محمودآبادی

دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

نجمه یزدان پناه

دانشیار گروه مهندسی آب، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان

چکیده

فرسایش بادی یکی از آثار مخرب مناطق خشک و نیمه خشک مانند استان کرمان می‎باشد. با توجه به اینکه فرسایش بادی ارتباط مستقیمی با جهت و سرعت باد دارد. هدف از این تحقیق تجزیه و تحلیل بادهای فرساینده و تعیین جهت غالب بادهای طوفان‎زا و دبی رسوب در فصول مختلف می‎باشد. برای انجام این پژوهش، داده‎های ایستگاه سینوپتیک کرمان طی یک دوره آماری 9 ساله (2016-2008) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل‎های داده‎های باد نشان داد که جهت باد غالب از شمال و جهت بادهای فرساینده منطقه مورد مطالعه از جهت‎ غرب و جنوب غرب می‎باشد. به علاوه کلاس سرعت باد 8/9-7/7 متربر ثانیه بیش‎ترین شاخص بادناکی را در بین فرساینده ترین کلاس‎های سرعت باد به خود اختصاص داده است. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که دبی حمل رسوب سالانه این منطقه برابر با 32/142 کیلوگرم بر متر در ثانیه بوده که به سمت شمال شرق در جریان می باشد. نتایج تجزیه و تحلیل فصلی این پژوهش بیانگر این مطلب می‎باشد که فصل پاییز و زمستان به ترتیب کمترین و بیشترین میزان فراوانی بادهای فرساینده را دارا می‎باشند. بیشترین فراوانی در کلاس سرعت 7/7 تا 8/9 متر بر ثانیه و در فصل زمستان به میزان 5/4 درصد و در جهت غرب و جنوب غربی و با میزان دبی رسوب 2/253 کیلوگرم بر متر در ثانیه مشاهده گردید. در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد که بررسی سالانه و فصلی داده‎های باد در کرمان می‎تواند اطلاعات بسیار مهم و کارآمدی را در اختیار کارشناسان در جهت مهار فرسایش بادی قرار دهد.

کلیدواژه ها

فرسایش بادی، تغییرات فصلی، بادهای فرساینده، دبی رسوب، شهرستان کرمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.