بررسی شکل های مختلف پتاسیم دراراضی شالیزاری منطقه چرام استان کهگیلویه و بویراحمد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و سومین همایش ملی مدیریت پایدار منابع خاک و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: SMSER03_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 371
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیروس شاکری

گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

زهره اسلامی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی اشکال مختلف پتاسیم در اراضی شالیزاری و غیر شالیزاری شهرستان چرام استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت. برای انجام این مطالعه، عکسهای هوایی منطقه با استفاده از نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی تفسیر شد و از موزاییک عکسهای هوایی نقشه اولیه منطقه ترسیم شد. سپس 4 خاکرخ شاهد منطقه انتخاب و پس از بررسی خصوصیات مورفولوژیکی و تفکیک لایه های آنها، از هر لایه نمونه برداری و به آزمایشگاه منتقل گردید. نتایج نشان داد که همه ی خاک های منطقه مطالعه شده در راسته ی اینسپتی سول ها قرار داشته و افق های مشخصه سطحی آنها اکریک و افق های زیر سطحی کمبیک و کلسیک بود. نتایج کانی شناسی نشان داد کانی های اسمکتیت، ایلیت، کلریت، کایولینیت و کوارتز، کانی های عمده منطقه هستند که کانی اسمکتیت بیشترین و کوارتز، کمترین مقدار را در تمامی خاکرخ ها به خود اختصاص داده اند. میانگین پتاسیم تبادلی و غیر تبادلی در اراضی کشاورزی شالیزاری کمتر از اراضی کشاورزی غیرشالیزاری بود و پتاسیم ساختمانی و محلول روند مشخصی نداشتند. میانگین پتاسیم ساختمانی بر خلاف سایر شکل ها در افق های سطحی کمتر از افق های زیر سطحی بود. شرایط محیطی سطح خاک (اختلاف دمای فصلی و شب و روز، رطوبت بیشتر در سطح به دلیل بارندگی و آبیاری و همچنین فعالیت ریزجانداران) باعث ناپایداری و هوادیدگی بیشتر کانی ها در سطح خاک می شود؛ در نتیجه، پتاسیم بیشتری از کانی های اولیه و ثانویه خارج شده است. این شرایط باعث شده است که تبدیل شکل ساختمانی پتاسیم به شکل های غیرتبادلی و تبادلی در افق های سطحی بیشتر شود.

کلیدواژه ها

شکل های مختلف پتاسیم، اراضی شالیزاری، کانی های رسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.