بررسی قدرت رقابت درون گونه ای و بین گونه ای ارقام مختلف گندم (Triticumeasativum) و علف های هرز در منطقه گیلاوند

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: هفتمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF07_127
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 499
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیانوش شیرمحمدی

دانشجوی دکتری علوم علف های هرز پردیس بین المللی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

علی قنبری

دانشیار گروه علف های هرز دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد فتحی پور

مربی دانشگاه پیام نور، واحد پردیس، پردیس تهران.

محمدعلی باغستانی میبدی

استاد موسسه تحقیقات علف های هرز ایران بخش علف های هرز ایران، تهران ، ایران

چکیده

با هدف بررسی قدرت رقابت بین گونه و درون گونهای ارقام مختلف گندم و علفهای هرز مزرعه و چگونگی تاثیر آنها بر رشد و نمو گندم نان آزمایش مزرعهای در سال زراعی 93-94 در منطقه گیلاوند(دماوند) به اجرا در آمد این آزمایش به صورت فاکتوریل دو متغیره در غالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد و در دو نوبت نمونه برداری که 20 و45 روز پس از سمپاشی توسط علف کش پهن برگکش و باریک برگ کش(تاپیک و( D-4- 2 از علفهای هرز و گندم انجام گردید. جهت تعیین قدرت رقابت عوامل درون گونه ای و برون گونه ای ارقام گندم و علفهای هرز طبیعی مزرعه، مدل رگرسیونی 1/w (عکس وزن تکبوته) و لگاریتم طبیعی عکس وزن تک بوته (ln1/w) و عملکرد تک بوته (w)استفاده شد که برازش بهتر و مطلوبتری به داده هاعملکرد تک بوته (w) نشان داد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که علف هرز پیچک بیشترین تاثیر مثبت را بر روی لاین گندم c.81.14 در حضور دیگر گونهها را داشتند که با توجه به نتایج حاصله اثرات متقابل علف های هرز همواره موجب کاهش عملکرد ونقصان تولید نمیباشد بلکه از روابط متقابل وبسیار پیچیده این اثرات متقابل علف های هرز موجب تاثیر مثبت یا منفی بر روند رشد ونمو گیاه زراعی را به همراه دارد که البته در این آزمایش موجبات تسهیل روند رشد وافزایش لاین گندم را به همراه داشته است بر روند رشد گندم موثر واقع شده است.

کلیدواژه ها

تسهیل رشد- رقابت - عکس عملکرد - عملکرد - علف های هرز- گندم - وزن تک بوته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.