بررسی روابط ژنتیکی بین صفات خطی تیپ و تولید در گاوهای هلشتاین استان اصفهان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: هفتمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF07_061
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیومرث کراری

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح دام دانشگاه محقق اردبیلی

رضا سیدشریفی

استادیار گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی

نعمت هدایت ایوریق

دانش آموخته دکتری اصلاح دام دانشگاه تبریز

جمال سیف دواتی

چکیده

هدف از این مطالعه برآورد روابط ژنتیکی و فنوتیپی بین تولید شیر و صفات خطی تیپ هفت گله از گاوهای هلشتاین استان اصفهان است. داده ها از سال 1382 تا 1392 جمع آوری شده بودند که شامل سه صفت تولید شیر، تولید چربی و تولید پروتیین دوره شیردهی اول و پنج صفت ظاهری بدن شامل عمق بدن، زاویه داربودن، اتصال پستان جلو، نگهدارنده پستان و عمق پستان بودند. تعداد حیوانات برای هر نوع صفت خطی 2321 بود که برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات از مدل حیوانی چند صفتی با روش حداکثردرست نمایی محدود شده و با استفاده از نرم افزار wombat استفاده شد. وراثت پذیری برآوردشده برای تولید شیر 0/28، تولید چربی 0/44 و تولید پروتیین 0/41 و وراثت پذیری برای صفات بدنی 0/21 و 0/27 و برای صفات پستانی بین 0/09 تا 0/39 حاصل شد. همبستگی ژنتیکی تولید شیر با زاویه داربودن و نگهدارنده پستان متوسط و مثبت و به ترتیب 0/17 و 0/23 گزارش شد که بیانگر این مطلب هست که گاوهای با صفت زاویه داربودن مطلوب بدن تولید شیر، چربی و پروتیین بالایی دارند. همبستگی ژنتیکی بین عمق پستان و تولید شیر 0/02 و همبستگی ژنتیکی بین اتصال پستان جلو با تولید شیر 0/08 و همبستگی عمق بدن با تولید شیر0/21 گزارش گردید. همبستگی ژنتیکی بین صفات تیپ و تولید چربی بین -0/07 تا 0/34 متغیر بود. کمترین همبستگی ژنتیکی بین صفات عمق بدن و تولید چربی -0/07 و بیشترین همبستگی ژنتیکی بین صفات عمق پستان و تولید چربی (0/34) گزارش گردید. همبستگی ژنتیکی بین صفات تیپ و تولید پروتیین -0/13 تا 0/31 برآورد شد که کمترین همبستگی ژنتیکی مربوط به زاویه داربودن بدن و بیشترین مربوط به عمق پستان بود.

کلیدواژه ها

صفات تیپ، گاو هلشتاین، همبستگی، تولیدشیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.