ارزیابی تاثیر گزارشگری الکترونیکی بر پارامترهای گزارشگری مالی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی کاربردهای حسابداری و مدیریت
- کد COI اختصاصی: MNGTCONF07_193
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 479
نویسندگان
دانشگاه پیام نور واحد شمال تهران
عضو هیات علمی دانشگاه جامع علمی کاربردی
چکیده
با پیشرفت فناوری در عصر جدید، فناوری اطلاعات در اکثر صنایع جایگاه ویژه ای به خود اختصاص داده است؛ لذا همه صنایع می کوشند تا با بکارگیری ابزارها و فناوریهای جدید روند کاری خود را بهبود بخشند. امروزه گزارشگری یک امر مهم و قابل توجه از طرف سهامداران، سرمایه گذاران، تحلیلگران و... محسوب میشود و گزارشگری نیرومند بدون استفاده از فناوری اطلاعات که مدام در حال تغییر است، امری اجتناب ناپذیر است. لذا شرکت هایی که به دنبال سازماندهی بهتر اطلاعاتشان هستند باید از فناوریهای موجود بطور گسترده استفاده کنند. از طرف دیگر، هدف های گزارشگری مالی و حسابداری ایجاب میکند اطلاعاتی که گزارشگری مالی فراهم می آورد از ویژگی های معینی برخوردار باشد تا اطلاعات ارایه شده در گزارشهای مالی برای استفاده کنندگان در راستای ارزیابی وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطاف پذیری مالی شرکت یا سازمان موثر واقع شود. این پارامترها را ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری مینامند. این پارامترها عبارتند از مربوط بودن، به موقع بودن، قابل اعتماد بودن و قابل دسترس بودن. گزارشگری الکترونیکی صورتهای مالی، در راستای استفاده از نرم افزارهای کاربردی مالی، نرم افزارهای هوشمند، شبکه ها، اینترنت و پروتکلهای مبتنی بر آن و سایر فناوریهای موثر بر گزارشگری بوجود آمده است که آن را به سمت گزارشگری مالی برخط سوق میدهد.هدف از این پژوهش ارزیابی تاثیر گزارشگری الکترونیکی بر پارامترهای گزارشگری مالی است. این پژوهش بین 120 نفر از اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران با استفاده از روش پرسشنامه و ارایه تحلیلهای آماری مبتنی بر داده های جمعآوری شده انجام گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که گزارشگری الکترونیکی در کل، ارزش اطلاعات ارایه شده در گزارش های مالی را افزایش میدهد ولی در مقایسه جزء به جزء ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری مشخص شد این نوع گزارشگری باعث کاهش ویژگی مربوط بودن اطلاعات و همچنین کاهش قابلیت اعتماد آن میشود و در عوض میزان دسترسی به اطلاعات مالی را افزایش می دهد و اطلاعات به موقع و بهنگام تری را ارایه میدهد.کلیدواژه ها
حسابداری، فناوری اطلاعات، گزارشگری الکترونیکی، گزارشگری مالی، ویژگیهای کیفی اطلاعات حسابداریمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.