الزامات ناظر به حقوق شهروندی در فرایند دادرسی کیفری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنگره بین المللی حقوق شهروندی
  • کد COI اختصاصی: ICR01_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 455
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رستم علی اکبری

دانشجوی دکترای حقوق کیفری و جرم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه و مدرس دانشگاه پیام نور کرمانشاه

حامد مهتابی

دانشجوی دکترای حقوق کیفری و جرم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه

چکیده

مفهوم حقوق شهروندی از جمله مفاهیم حقوقی است که اخیرا در گفتمان سیاسی و اجتماعی جامعه رونق گرفته است. مفهومی که ترجمان حقوق و آزادی های مشروع و عمومی جامعه و اساسی ترین نیازهای عمومی هر ملتی را در برمی گیرد. لزوم رعایت حقوق شهروندی در فرایند دادرسی کیفری به عنوان یک اصل و قاعده بنیادین و اجتناب ناپذیر شناخته می شود؛ به همین سبب تمامی افرادی که درگیر فرایند دادرسی کیفری هستند انتظار دارند علاوه بر دادرسی منصفانه و عادلانه، در مقایسه با سایر شهروندان از حقوق مشابه و یکسانی برخوردار و حقوق آنها به نحو شایسته تضمین شود و هرگونه اقدام ناقض حقوق شهروندی، حریم خصوصی و آزادی های مشروع مجاز شمرده نشود. در همین راستا قانونگذار علاوه بر قانون اساسی، در قوانین عادی نیز بر لزوم رعایت حقوق شهروندی تاکید و برای نقض آن ضمانت اجرا معین نموده است.در این میان نقش قوانین شکلی در نمود و تجلی حقوق شهروندی و رعایت حقوق فردی و اجتماعی اشخاص، حفظ نظم اجتماعی و همچنین تعارض و تقابل با آن حقوق از اهمیت بسیاری برخوردار است. قانون آیین دادرسی کیفری جدید(1392) نیز با تاسی از آموزه های اسلام و با تاکید بر قانون احترام به آزادی های مشروع و حقوق شهروندی و هم سو با مجامع بین المللی و اسناد مرتبط با آنها تدوین شده است؛ از این رو به جرات می توان اذعان نمود که این قانون از جنبه رعایت حقوق شهروندی در فرایند دادرسی کیفری در زمره قوانین پیشرفته محسوب می شود، به طوری که ماده7 قانون آیین دادرسی کیفری1392 رعایت حقوق شهروندی را به نحو اطلاق در تمامی مراحل دادرسی کیفری الزامی دانسته و برای عدم رعایت آن ضمانت اجرایی تعیین نموده است. روش تحقیق حاضر به صورت توصیفی- اسنادی می باشد.

کلیدواژه ها

حقوق شهروندی، الزامات، دادرسی کیفری، قانون آیین دادرسی کیفری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.