ایجاد حیات اجتماعی، حس تعلق و هویت مکانی با طراحی فضاهای شهری پیاده مدار(نمونه موردی: محورپاسداران شهرایلام)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی عمران ، معماری و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS03_801
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 666
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فضیله ملایی

کارشناس ارشد طراحی شهری، دانشگاه پیام نور ، واحد تهران شرق، گروه معماری و شهرسازی، تهران، ایران،

سجاد دامیار

استادیار، دانشگاه پیام نور تهران، گروه معماری، تهران، ایران،

حیدر جهان بخش

استادیار، دانشگاه پیام نور تهران، گروه معماری و شهرسازی، تهران، ایران،

چکیده

فضای شهری محل ارتباطات و تعاملات اجتماعی است و بدین ترتیب انسان اطلاعات، احساسات و رفتارهای مطلوب یا غیر مطلوب را به دیگران منتقل می کند. حضور گسترده وسایل نقلیه و تغییر چهره شهر به واسطه چیرگی اتومبیل بر فضای شهری، نادیده انگاری ارزش های اجتماعی، فرهنگی و هویتی نهفته در فضاهای عمومی، بی توجهی به حفظ و ارتقای حیات جمعی در دهه های پیشین، موجب شده که برخی فضاهای عمومی در مقیاس های مختلف شهری اهمیت و نقش خود را از دست بدهند. در این مقاله ابتدا به دیدگاه های تیوریک در مورد تاثیر شاخص های محیط شهری پیاده مدار بر ایجاد هویت و تعلق اجتماعی و سپس به بررسی نمونه موردی (خیابان پاسداران شهر ایلام) و شناخت مشکلات شهرسازی و مسایل فرهنگی و اجتماعی آن، پرداخته شده است. پژوهش از نظر ماهیت، عملی-کاربردی و از لحاظ روش مطالعه بر پایه استفاده از منابع موجود شهرداری و روش میدانی مبتنی بر پرسش نامه می باشد. با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) شاخص ها از دیدگاه کارشناسان و متخصصین، تحلیل و توسط نرم افزار Export choice اولویت بندی شده است. با بررسی معیارها و تحلیل آن ها در نمونه موردی می توان به این نتیجه رسید که الگوی توسعه ی خودرو محور و عدم توجه به نیازهای انسان در طی چند دهه ی گذشته موجب گسترش بیشتر سفرهای خودرویی گردیده است؛ به طوری که هم اکنون ساکنان آن از سطح پایین امنیت در فضاهای همگانی شهری رنج می برند و این امر منجر به کمتر شدن احساس تعلق، هویت مکانی شهروندان و پایین آمدن سطح تعاملات اجتماعی شده است.

کلیدواژه ها

تعاملات اجتماعی ، حس تعلق ، هویت مکانی . فضاهای شهری ، پیاده مداری ، ایلام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.