توسعه پایدار سکونتگاهی با توسعه اقتصاد کشاورزی (شهرستان مهدیشهر)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی عمران ، معماری و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS03_449
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 475
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس ارغان

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران

مهدی صمیمیان

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری ، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران

چکیده

این پژوهش با عنوان نقش فعالیت های زراعی در توسعه سکونتگاه های روستایی (شهرستان مهدیشهر) با هدف شناسایی منابع انسانی واقتصادی شهرستان وهمچنین شناخت مسایل ومشکلات در زمینه کشاورزی وتوسعه اقتصادی روستایی انجام شده است .منطقه مورد بررسی شهرستان مهدیشهر است. دراین مقاله از روش تحقیق کتابخانه ای و استفاده ازمنابع فارسی و لاتین و همچنین استفاده ازروشهای میدانی از طریق پرسشنامه ویژه روستا وروش اسنادی و آرشیوی ونقشه استفاده شده است. ونیز از نرم افزار EXCL;GIS جهت محاسبه و ارایه نقشه سود برده ایم .بر اساس مطالعات انجام شده ،با توجه به ویژگی های طبیعی ، اقلیمی شرایط نسبتا مساعدی را جهت رشد وتوسعه کشاورزی فراهم آورده تا جایی که کشاورزی مهمترین بخش فعالیت های اقتصادی روستاها به شمار می رود.منابع درآمد بیشتر مردم ، به ترتیب زراعت ، باغداری،.7/66%دامداری 97/31% می باشد بدین ترتیب فعالیت های کشاورزی67/98%خدمات 45/1%می باشد در بخش صنعت در روستاهای این شهرستان هیچ نوع فعالیت صورت نگرفته و سهم این روستاها از بخش صنعت در درآمد و اشتغالزایی در حد خیلی پاینی می باشد.در مجموع می توان گفت فعالیت های کشاورزی بیشترین درآمد روستاییان را تامین می کند .البته در این زمینه نیز مشکلاتی وجود دارد.که مهمترین آنها عبارتند از: کوچک بودن قطعات اراضی و به تبع آن نظام بهره برداری (خرده مالکی، خانوادگی)توریع نا مناسب بارندگی در طول سال ،عدم بهره برداری بهینه از منابع آب ،روشهای غلط آبیاری ،مشکلات مربوط به تفسیم عادلانه آب ،عدم توجه مسیولان وخود مردم به حفظ مراتع طبیعی وبا توجه به اهمیت دامداری منطقه که موجبات تخریب مراتع وپوشش گیاهی ودرنتیجه فرسایش خاک را به دنبال دارد. علاوه بر این مشکلات مهاجرت قشر جوان از روستاها ،مشکلات آموزشی ، فرهنگی وبهداشتی و درمان را می توان به آنها افزود. براساس مطالعات انجام شده راهبردهای توسعه روستاهای شهرستان بر بهره برداری بهینه از منابع آب موجود به وسیله اصلاح انهار سنتی و ساخت انهار سیمانی ،یاانتقال آب در شاهراه ها توسط لوله ها قطور ،برگزاری دوره های آموزشی برای روش های صحیح کشاورزی ،سرمایه گذاری در زمینه استفاده از روش های نوین آبیاری ، حفظ ویکپارچه کردن اراضی ،تشویق وحمایت دولت ازکشاورزان مایل به این کار می توان امیدوار بود تا زمینه های اشتغالزایی قشر جوان روستایی فراهم آورده و از مهاجرت آنان به سوی شهرها جلوگیری به عمل آید.نقش خدمات وصنعت ،الخصوص صنعت در روستاهای شهرستان بسیار بی رونق است. لذا توجه به امر برنامه ریزی در این بخش می تواند نقش موثری در بهبود زندگی مردم روستا داشته باشد.

کلیدواژه ها

روستاهای ، اقتصادی، توسعه،زراعت ، کشاورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.