کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در تحلیل محورهای دید و موانع بصری ( نمونه موردی: ارگ علیشاه تبریز)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی عمران ، معماری و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS03_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 860
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر شکیبامنش

استادیار گروه شهرسازی دانشگاه هنر تهران

مونا رضاییان

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشگاه هنر اسلامی تبریز،

یاشار قلی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشگاه هنر اسلامی تبریز،

چکیده

مقدمه و هدف پروهش: امروزه با وجود مقررات، ضوابط و آیین نامه های اجرایی؛ تعیین فاصله، ارتفاع، موقعیت مناسب ناظر و سازمان دهی عناصر فضایی جهت ایجاد محور های دید مطلوب به سمت یک کیفیت بصری و یا نشانه ی شهری کار سخت و پیچیده ای نیست. هدف این پژوهش استفاده از نرم افزار و ابزار هایی است که نه تنها به عنوان یک مکمل برای منابع مکتوب موجود و تجارب گذشته عمل می کنند، بلکه شرایط موجود را جهت اتخاذ سیاست های دقیق تر در راستای ارتقای کیفیت بصری محیط و مناظر شهری، به واقعیت نزدیک تر می کنند. روش پژوهش: مقاله ی پیش رو، ابتدا به توصیف ادبیات و پیشینه ی مطالعات انجام شده در راستای کیفیت بصری و منظر شهری می پردازد و سپس با استفاده از یکی از ابزار های نرم افزار ARC GIS به نام SKYLINE به تحلیل موقعیت ناظر و سازمان دهی فضایی عناصر، جهت یافتن محور های دید مناسب و شناسایی موانع بصری می پردازد. در انتها نیز با استفاده از ابزار SKYLINE به تاثیرات بصری ساخت و ساز های جدید در حریم ارگ علیشاه تبریز می پردازیم و پیشنهاداتی در جهت بهتر شدن شرایط این اثر تاریخی در آینده ارایه خواهیم داد. یافته ها: در به دست آوردن بهترین مسیر دید برای ناظر، ابعاد بسیاری همچون فاصله، ارتفاع، موقعیت مناسب ناظر و عناصر فضا و ... وجود دارد که اگر به این موارد بعد زمان را نیز اضافه کنیم، با متغیر های زیادی مواجه خواهیم بود که در هر لحظه پرسپکتیوی جدید برای ناظر ایجاد خواهند کرد. آنچه مهم است یافتن بهترین موقعیت برای ناظر و منظر با استفاده از تحلیل نمودار های به دست آمده است. نتیجه گیری: برنامه ریزی و طراحی عناصر و حوزه های شهری با استفاده از نرم افزارها و ابزار هایی در جهت نیل به پیشرفت و توسعه ی شهری در آینده امتیازاتی در بر دارد . با استفاده ازARC GIS می توان ضمن بالا بردن سرعت و سهولت مطالعات شهری مانند سیر تحول شهر، وضعیت موجود، وضعیت عمرانی و توسعه پیشنهادی مورد نظر، مدلی از توسعه ی آتی را نیز به دست آورده و تحلیل نماییم.

کلیدواژه ها

کیفیت بصری، منظر شهری، محور های دید، موانع بصری،GIS ARC ، SKYLINE

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.