دیپلماسی هسته ای جمهوری اسلامی ایران و تغییر روند سیاست خارجی کشورهای خاورمیانه
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: دومین کنگره بین المللی جامع علوم سیاسی ایران
- کد COI اختصاصی: DUPI02_018
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 389
نویسندگان
کارشناس ارشد روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی (ره)
چکیده
دستیابی ایران به دانش صلح آمیز هسته ای و موفقیت دیپلماسی هسته ای ایران نقش مهمی در تغییر توازن قدرت در منطقه خلیج فارس و کیفیت مناسبات سیاسی ایران با کشورهای این حوزه خواهد داشت. برخی از کشورهای منطقه خلیج فارس همواره تحت تاثیر تبلیغات غرب بوده و در سیاست خارجی خود وابسته به سیاست های آمریکا و غرب در قبال ایران هستند. نکته ای که بیان آن در این مقاله ضرورت دارد این است که موفقیت دیپلماسی هسته ای ایران در منطقه موجب افزایش توان این کشور و کاهش توان کشورهایی می شود که در تقابل با ایران به سر می برند. آنچه به طورمعمول در مورد هدف ایران از پیگیری برنامه هسته ای عنوان می شود محدود به دو گزینه است: نخست برخورداری از توانمندی هسته ای صرفا در مصارف علمی و انرژی و دوم دستیابی به سلاح هسته ای که از جانب غرب به ایران نسبت داده می شود. اما از سال 2003 به دنبال تغییر شرایط منطقه، موفقیت های ایران درزمینهٔ هسته ای و تغییر سیاست های آمریکا شاهد تغییراتی در سیاست کشورهای منطقه هستیم. کشورهای عضو شورای همکاری، با بستن قراردادهای نظامی و هسته ای با امریکا و غرب درصدد افزایش توان خود هستند. رویکرد غالب نخبگان سیاسی کشورهای منطقه در قبال برنامه هسته ای ایران احتیاط آمیز همراه با بدبینی بوده و این کشورها رویکردی امنیتی نظامی به توان هسته ای ایران داشته و در جهت همگرایی بین اعضا پیش رفته است؛ اما تمامی گرایش ها خواهان حل وفصل صلح آمیز برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران و اجتناب از هرگونه درگیری نظامی بوده است.کلیدواژه ها
دیپلماسی هسته ای، توازن قدرت، خلیج فارس، سیاست خارجی، امنیت، آمریکامقالات مرتبط جدید
- مدل مفهومی مشارکت مردمی در حوزه حکمرانی
- هوش مصنوعی و نقش آن در سلامت و پزشکی با نگاه به آینده
- مقدمه ای بر نقش دکترین بسیج در تحول درونی ساختارهای پیشاانقلابی (مطالعه نمونه موردی ستاد رسیدگی به وضع مصدومین و مجروحین زمان جنگ)
- آمادگی و مقابله با تهدیدات جنگ نوین با نگاهی به آینده
- تحلیل چرایی و چگونگی تاب آوری اجتماعی جامعه ایران در دوران دفاع مقدس
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.