ارزیابی آبشستگی پایه پل ها با استفاده از مدل عددی HEC-RAS 4.0 و نتایج آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: پنجمین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: NCCE05_237
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2713
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر عزیزیان

دانشجوی کارشناسی ارشد سازههای آبی ، دانشگاه تهران

ابراهیم امیری تکلدانی

استادیار گروه سازههای آبی ، دانشگاه تهران

مینا قلی زاده

چکیده

امروزه مساله آبشستگی یکی از مسائل مهم در علم مهندسی رودخانه و مهندسی سواحل میباشد. به طوریکه اکثر تخریبها در اثر وجود این پدیده به وقوع میپیوندند.تعیین رابطه میان پارامترهای موثر بر عمق آبشستگی و حداکثر عمق آبشستگی و یافتن تابع حاکم بر آنها از موضوعات مهم در مهندسی هیدرولیک است که در آن سعی میشود رابطهای ریاضی میان عمق آبشستگی به عنوان متغیر وابسته و پارامترهای موثر بر این پدیده به دست آید . برای این منظور تابه حال از مطالعات آزمایشگاهی که مستلزم صرف وقت وهزینه بسیاری میباشد استفاده شدهاست . با توجه به محدودیتهای موجود ، در این مقاله سعی گردیده با استفاده از مدل عددی HEC-RAS و داده های آزمایشگاهی نسبت به حل مساله اقدام شود. بدین منظور با شبیه سازی فرآیند آبشستگی در مدل HEC-RAS 4.0 و همچنین شبیه سازی در شرایط آزمایشگاهی ، مقدار آبشستگی در اطراف پایه پلها ( Piers ) و هم چنین پایه های کناری Abutment برای دبی های با دوره بازگشتهای 10 ، 25، 50 و 100 ساله و روشهای مختلفی که در مدل HEC-RAS جهت برآورد عمق آبشستگی وجود دارد برآورد گردید. نتایج حاصل از مدل عددی نشان دهنده این مطلب است که برای دبیهای با دوره بازگشتهای بزرگتر به علت افزایش دبی و سرعت جریان و هم چنین افزایش جریانهای گردبهای در اطراف پایه پلها مقدار آبشستگی بخصوص در پایههای کناری پل افزایش چشمگیری داشته است . هرچند در پارهای موارد مدل HEC-RAS4.0 مقدار بیشتری را نسبت به مدل آزمایشگاهی برآورد نمود اما در کل نتایج حاصل از هر دو مدل مطابقت خوبی را با هم نشان میدهد و لذا میتوان در مطالعات و طراحیهای مربوط به پلها از این مدل جهت برآوردهای صحیح مقدار آب -شستگی و هم چنین عمق قرارگیری پایه پلها استفاده کرد

کلیدواژه ها

آبشستگی ، مدل HEC-RAS 4.0 ، مدل آزمایشگاهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.