تاثیر تغییرات فصلی و ماهانه عوامل زیست محیطی بر روی اکولوژی رویش های جلبکی سواحل بندر لنگه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: همایش ملی تغییر اقلیم و اکوسیستم های آبی
  • کد COI اختصاصی: AREEO01_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 328
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلوه سهرابی پور

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان

رضا ربیعی

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان

چکیده

جلبک ها به عنوان تولید کنندگان اصلی اکوسیستم های دریایی و اقیانوسی نقش به سزایی در زنجیره حیات این اکوسیستم های عظیم دارند. جلبک ها علاوه بر فراهم آوردن منابع غذایی و زیستگاه برای موجودات دریایی در زندگی روزمره انسان نیز نقش در خور توجهی به طور مستقیم و غیرمستقیم دارند. حضور ارگانیسم دریایی در سبد غذایی انسان مرهون وجود جلبک های ریز و درشت دریایی است. تغییرات اقلیمی ناشی از اثر گلخانه ای است که به دلیل افزایش میزان دی اکسید کربن و سایر گازها در اتمسفر زمین ایجاد شده که از آثار آن افزایش گرمایش جهانی خشکی ها و اقیانوس ها و نیز اسیدی شدن دریاها و اقیانوس ها است. رویشگاه های جلبکی به عنوان حلقه نخستین زنجیره غذایی و مامن حیات در اکوسیستم های ساحلی با تاثیرپذیری از این تغییرات موجود دگرگونی شدیدی در سایر جوامع زیستی اکوسیستم های دریایی می شوند. بررسی نحوه رفتار اکولوژیک جلبک ها در مقابل تغییرات عوامل زیست محیطی سالانه می تواند بیانگر پاسخ های اکولوژیک این رویش ها در تغییرات کوتاه مدت عوامل اقلیمی باشد. تحقیق حاضر که در طی سال های 81-1380 در سواحل بندرلنگه صورت گرفته به عنوان یک سند علمی از گذشته مطالعات در خصوص اکولوژی رویش های جلبکی بخشی از سواحل ایرانی خلیج فارس، می تواند به عنوان مبنایی برای مقایسه و درک تغییرات ایجاد شده در حال حاضر و آینده های دور و نزدیک زیستگاه های ساحلی منطقه مورد توجه محققین این حوزه قرار گیرد. در این مطالعه که در سه ایستگاه ساحلی شهرستان بندرلنگه که هر کدام واجد ویژگی های متفاوتی از بستر رویشی بودند، نمونه برداری به صورت ماهیانه در امتداد ترانسکت های دایمی و با استفاده از روش ترانسکت کوادرات انجام گرفته و با تفکیک و شناسایی تک تک گونه ها میزان بیومس سالانه، فصلی و ماهانه هر گونه تعیین گردیده و تغییرات تنوع و تراکم گونه ها در مقایسه با فاکتور های متعدد زیست محیطی مورد بررسی قرار گرفته است. پرتنوع ترین شاخه جلبکی جلبک های قرمز بوده و جلبک های سبز و قهوه ای و انواع سیانوفیسه ها و علف های دریایی در مراتب بعدی تنوع قرار داشتند. از لحاظ عملکرد تولید، جلبک های قهوه ای رتبه نخست تولید را به خود اختصاص داده و جلبک های قرمز، سبز، سیانوفیسه و علف های دریایی به ترتیب در مراتب بعدی قرار می گرفتند. تغییرات الگوی ماهیانه گونه های مختلف گروه های جلبکی و نحوه پاسخ آن ها به فاکتور های محیطی از عمده دست یافته های این مطالعه بود که در این مقاله ارایه خواهد گردید.

کلیدواژه ها

خلیج فارس، بندر لنگه، رویش های جلبکی، علف های دریایی، اکولوژی، تغییرات اقلیمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.