فرسودگی شغلی و عوامل مرتبط با آن در ماماها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پرستاری ، مامایی و پیراپزشکی، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SJNMP-3-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 559
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هانا سهرابی

دانشجوی کارشناسی مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

شقایق مجذوبی

دانشجوی کارشناسی مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

روناک شاهوی

دانشیار، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

چکیده

زمینه و هدف: فرسودگی شغلی وضعیتی است که در پاسخ به فشار روانی مزمن و در ارتباط با شغل فرد به وجود می آید و منجر به کاهش کارایی و از دست رفتن نیروی انسانی می شود. این مطالعه با هدف بررسی میزان فرسودگی شغلی و عوامل موثر بر آن در ماماهای مراکز بهداشتی و بیمارستانی شهر سنندج در سال 1395 انجام شد.مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی روی 222 نفر از ماماهای شاغل در مراکز بهداشتی و بیمارستانی شهر سنندج انجام شد. نمونه ها با استفاده از جدول اعداد تصادفی به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی ماسلاچ استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. سطح معنی داری کمتر از 0/05 معنادار در نظرگرفته شد یافته ها: از نظر ابعاد فرسودگی شغلی، در بعد مسخ شخصیت 62 نفر 31% دچار مسخ شخصیت در حد خفیف 72 نفر 36% در حد متوسط، 66 نفر 33% حد شدید بودند و در بعد خستگی عاطفی 70 نفر 35% افراد دچار خستگی عاطفی در حد خفیف، 74 نفر ( 37 %) در حد متوسط و 56 نفر( 28 %) در حد شدید بودند؛ و در بعد موفقیت فردی 71 نفر 35/5% افراد احساس موفقیت فردی در حد شدید 78 نفر 39% در حد متوسط و 51 فر (25/5%) در حد خفیف بودند. نتیجه گیری: با توجه به نتایج میزان فرسودگی شغلی در ماماهای مورد مطالعه در حد متوسط بود. با توجه به اهمیت حرفه مامایی در حوزه سلامت، به نظر می رسد که به منظور ارتقاء کیفیت خدمات و رضایت افراد نیاز به اجرای برنامه هایی جهت پیش گیری و کاهش فرسودگی شغلی می باشد

کلیدواژه ها

فرسودگی شغلی، ماما، مراکز بهداشتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.