رابطه سلامت معنوی و ابعاد دعا با عزت نفس در بیماران تحت درمان با دیالیز استان ایلام

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم مراقبتی نظامی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MCS-2-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 442
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی مرعشی

دکترای روانشناسی بالینی، استادیار، ایران، اهواز، دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، گروه روانشناسی بالینی

طاهره محرابیان

دانشجوی کارشناسی ارشد، ایران، سنندج، دانشگاه کردستان، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، گروه روانشناسی بالینی

چکیده

مقدمه: از آنجایی که بیماری های مزمن و ناراحتی های روانی در سراسر عمر اتفاق می افتند و یکی از این بیماری هایپرتنش نارسایی کلیوی است، می توان گفت که ایجاد و حفظ بهزیستی معنوی نقش حیاتی در سازگاری با فشارها دارد.هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه سلامت معنوی و ابعاد دعا با عزت نفس در بیماران تحت درمان یا دیالیز استانایلام در سال 1393 انجام گرفت.مواد و رو شها: در این مطالعه توصیفی، تعداد 139 نفر از بیماران مراجع هکننده به کلینیک های تخصصی و بیمارستان هایسطح استان ایلام به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و 3 پرسشنامه ی سلامت معنوی پالوتزیان و الیسون،پرسشنامه دعای پولوما و پندلتون و مقیاس عزت نفس روزنبرگ را تکمیل نمودند. داده های پژوهش با روش آماری ضریبهمبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که بین تمام ابعاد سلامت معنوی با عزت نفس در بیماران کلیوی رابطه مثبتمعناداری وجود دارد، همچنین بین تمام ابعاد دعا با عزت نفس رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بالاترین ضریب همبستگیمربوط به سلامت وجودی است که مهم ترین متغیر پی شبین در این پژوهش می باشد. ضرایب تحلیل رگرسیون با روشورود مکرر برای ترکیب خطی متغیرهای سلامت معنوی و ابعاد دعا با نمره عزت نفس در سطح P< 0/001 بود. بحث و نتیجه گیری: یافته های پژوهش از وجود رابطه بین سلامت معنوی و ابعاد دعا با عزت نفس در بیماران کلیویحمایت می کند. با توجه به نتایج این مطالعه، توجه به این مولفه ها برای ارتقای سلامت عمومی بیماران اهمیت دارد.

کلیدواژه ها

ابعاد دعا، دیالیز، سلامت معنوی، عزت نفس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.