شیوع دردهای ستون فقرات (فوقانی و تحتانی) و عوامل مرتبط با آن در پرستاران شاغل در بیمارستا نهای آجا واقع در شهر تهران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم مراقبتی نظامی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MCS-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 551
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه فراز

کارشناس پرستاری، ایران، شیراز، بیمارستان ۵۷۶ ارتش

فاطمه کلروزی

عضو هییت علمی، مربی، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، دانشکده پرستاری، دپارتمان علوم بالینی

امیرحسین پیشگویی

دانشجوی دکتری تخصصی پرستاری، مربی، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، دانشکده پرستاری، دپارتمان علوم بالینی

اسماء طاهریان

دانشجوی کارشناسی پرستاری، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی آجا، دانشکده پرستاری آجا

چکیده

مقدمه: پرستاران به میزان زیادی در معرض خطر ابتلا به کمردرد قرار دارند. این مقاله با هدف تعیین میزان شیوع دردهایستون فقرات و عوامل مرتبط به آن در پرستاران شاغل در بیمارستان های آجا واقع در شهر تهران انجام گردید.مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده و به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای بر روی 420 پرستارشاغل در 6 بیمارستان آجا واقع در شهر تهران صورت پذیرفت. به این منظور از پرسشنامه بین المللی سنجش شیوع کمردردنوردیک، استفاده شد و داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه 21 و روش های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل گردید. یافت هها: در این پژوهش مشخص شد 56/4 درصد پرستاران علاوه بر شغل پرستاری، دارای شغل دوم غیر از پرستاری بوده و 77/9 درصد ایشان تقریبا بعد از یکسال از شروع کار پرستاری، دچار کمردرد شده اند، 78/9 درصد پرستاران علت کمردرد خود را بلند کردن و جابجایی بیماران و اجسام سنگین یا هل دادن و کشیدن وسایل در محل کار خود عنوان کردند، شیوع دردهای قسمت فوقانی ستون فقرات (گردن و شانه) در بین نمونه ها 50/7 درصد و شیوع دردهای قسمت تحتانی ستون فقرات (کمر) در بین خانم ها 92/1 درصد بود. 65 درصد به دنبال این دردها دچار کاهش فعالیت شغلی شده بودند، 77/4 درصد از گروه پرستاران چاق دارای دردهای ستون فقرات بوده و همچنین 22/6 درصد افرادی که وزن طبیعی داشتند نیز مبتلا به درد در این ناحیه بودند ولی تفاوت آماری معنی داربین شاخص BMI و کمردرد دیده نشد. بین وجود درد این نواحی در گروه های مختلف بر اساس جنس (p=0/02)، نوع بخش متغیرهای سن (p=0/01)؛ (p=0/005)، وضعیت تاهل (p=0/002) و سابقه کار (p=0/01) تفاوت آماری معنی دار مشاهده گردید. بحث و نتیجه گیری: شیوع دردهای ستون فقرات در بین پرستاران، بالا می باشد و لزوم برنامه ریزی مناسب برای کاهش بروز درد، به صورت برگزاری آموزش های ضمن خدمت در مورد بهداشت ستون فقرات و تامین امکانات و تجهیزات لازم جهت کاهش فشار کاری برای پرستاران را می طلبد.

کلیدواژه ها

درد، ستون فقرات، پرستاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.