تحلیل گفتمان سکوت از منظر توماس برونو در نمایشنامه های محمد چرمشیر(بررسی موردی: نمایشنامه های مروارید و فاطمه عنبر)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جدید در علوم انسانی، دوره: 4، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSR-4-7_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 631
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا کیومرثی

کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی، دانشگاه تهران. ایران

محمدرضا رسولی

دانشجوی کارشناسی ارشد سینما، دانشگاه تهران. ایران

چکیده

سکوت در ادبیات نمایشی، از عناوینی است که در پژوهشها کمتر به آن پرداخته شده است. به دلیل اهمیت سکوت در جهان امروز، صاحبنظران رشته های مختلف در باب کارکرد سکوت، نظریه داده اند. یکی از نظریه پردازان حیطه ی گفتمان سکوت، توماس برونو است. برونو ضمن تببین کارکرد سکوت در موقعیتهای مختلف، نظریه ای داده که سکوت را به سه دسته، تقسیم بندی میکند. سکوت به عنوان یکی از ابزارهای انتقال مفاهیم در ادبیات نمایشی به کار گرفته میشود. در ادبیات نمایشی ایران نیز نویسندگان از سکوت در انتقال مفاهیم استفاده کرده اند. یکی از این نویسندگان، محمد چرمشیر است. چرمشیر در نمایشنامه هایش، برای ادامه ی دیالوگها و انتقال مفاهیم به کمک دیالوگ به فراخور متنهایش از مکث و سکوت استفاده میکند. در این پژوهش، ابتدا سکوت و جایگاه آن در دنیای امروز تبیین میگردد. سپس با توجه به نظریه ی برونو، انواع سکوت مشخص میشود. پس از آن، گونه های مختلف سکوت در دو نمایشنامه ی محمد چرمشیر به نامهای مروارید و فاطمه عنبر بررسی میشود تا مشخص گردد که چرمشیر برای هر چه بهتر فهمیدن مخاطب از گفتارها، از چه نوع سکوتی در نمایشنامه هایش بهره میبرد.

کلیدواژه ها

سکوت، توماس برونو، محمد چرمشیر، مروارید، فاطمه عنبر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.