نقد شبهات عملکرد حضرت علی(ع) در دفاع از حضرت زهرا (س) پس از رحلت پیامبر (ص)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی علوم اسلامی و پژوهش های دینی
  • کد COI اختصاصی: RELIGI01_214
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هانیه مشکوه

کارشناسی ارشد شیعه شناسی، دانشگاه یزد، ایران

جواد پورروستایی

استادیار، دانشکده الهیات، دانشگاه یزد، ایران

چکیده

در موضوع عملکرد حضرت علی (ع) در خصوص شهادت حضرت زهرا (س) و اتفاقاتی که برای ایشان رخ داد، شبهاتی از جانب برخی از اهل تسنن و وهابیت وجود دارد. از جمله اینکه 1) چرا حضرت علی (ع) با اینکه شجاع و غیور بودند، خودشان به هنگام حمله ی مهاجمان به دم در نرفتند و همسرشان رفتند 2) چرا حضرت علی (ع) خودشان از حق خود و ولایت دفاع نکردند و همسرشان حضرت زهرا (س) در صحنه بودند و از ولایت و حق ایشان دفاع کردند 3) چرا حضرت علی (ع) از قاتلین همسرشان پس از شهادت حضرت زهرا، انتقام نگرفتند 4) چرا حضرت علی (ع) در ایام حکومتشان به کشته شدن همسرشان توسط عمر اشاره یا تصریح نکردند 5) چرا حضرت علی (ع) با قاتلان همسرشان رابطه خوبی داشتند و با آنها در امور سیاسی همکاری می کردند 6) چرا حضرت علی (ع) در برابر غصب خلافت سکوت کردند 7) چرا حضرت علی (ع) از ابتدا با خلفا بیعت نکردند چرا که اگر بیعت می کرد، دیگر هیچ کدام از حوادث هجوم به خانه ی وحی و شهادت حضرت زهرا (س) رخ نمی داد و در همه این اتفاقات مقصر خود حضرت علی (ع) و همسرشان حضرت فاطمه (س) است. در مقاله حاضر با توجه به روش تحلیلی و تاریخی، پاسخ این شبهات با استناد به منابع تاریخی شیعه و سنی آمده است؛ حضرت علی (ع) تنها بخاطر حفظ وحدت جامعه اسلامی و از بین نرفتن نهضت نوپای اسلام، روش و عملکرد سکوت اعتراض آمیز و عدم واکنش نظامی را در تمام حوادث بعد از رحلت پیامبر (ص) اتخاذ کردند و این عملکرد حضرت، نافی اعتقاد به شهادت حضرت و هجوم به خانه ی وحی نخواهد بود؛ چرا که ایشان فقط بنا به مصالح بلندمدت جامعه اسلامی و دین اسلام، اینگونه عمل کردند.

کلیدواژه ها

سیره سیاسی حضرت علی، شهادت حضرت زهرا ، غصب خلافت، بیعت با خلفا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.